Društvo

Jednočasovni štrajk "bijelih mantila"

Jednočasovni štrajk "bijelih mantila"
Jednočasovni štrajk "bijelih mantila"

GACKO - Radnici Doma zdravlja Gacko danas su stupili u jednočasovni štrajk upozorenja zbog neisplaćenih plata i doprinosa, kao i stanja u kojem se nalazi ova zdravstvena ustanova.

U štrajk su stupili članovi Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i Sindikata ljekara, dok u obustavi rada ne učestvuje manji broj članova Granskog sindikata.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu Radenko Mučibabić rekao je novinarima da radnicima ove zdravstvene ustanove nisu uplaćeni doprinosi za skoro 30 mjeseci, a posljednju neto platu primili su za mart. 

On je najavio da će i narednih dana biti organizovan jednočasovni štrajk da bi se skrenula pažnja nadležnih na probleme u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Predsjednik Sindikata ljekara Doma zdravlja Gacko Zlatan Ivković kaže da teška situacija u ovoj zdravstevnoj ustanovi traje već nekoliko godina, te da je zakazala Opština Gacko od koje, kako kaže, imaju samo moralnu, ali ne i finsijsku pomoć. 

"Na godišnjem nivou od Opštine već godinama dobijamo samo 100.000 KM što je premalo za sve obaveze koje moramo da servisiramo", istakao je Ivković. 

On smatra da menadžment Doma zdravlja ulaže velike napore da smanji troškove, ali da ne mogu sami da se izbore bez pomoći Opštine, ali i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Fonda zdravstvenog osiguranja. 

Ivković kaže da nije problem što kasne tri plate već što se nastavlja neredovnost u isplati.

Direktor bolnice Vera Govedarica rekla je Srni da se problemi ne mogu stavljati "pod tepih" i da bi svi, bez obzira na političku pripadnost, trebalo da sjednu za sto i da se vidi kako se može pomoći da zdravstveni sistem bude održiv. 

"Nemamo novca za plate, a ne možemo ni da servisiramo obaveze", kaže Govedarica, dodavši da je situacija u ovoj zdravstvenoj ustanovi veoma teška. 

U Domu zdravlja Gacko optužuju i predsjednika Granskog sindikata zdravstva Milenka Granulića da im je svojim "djelovanjem" zatvorio vrata institucija gdje bi mogli da se obrate za pomoć. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije