Društvo

Jednogodišnjoj djevojčici iz Bihaća bolest prekinula bezbrižno djetinjstvo

Jednogodišnjoj djevojčici iz Bihaća bolest prekinula bezbrižno djetinjstvo
Foto: Ilustracija | Jednogodišnjoj djevojčici iz Bihaća bolest prekinula bezbrižno djetinjstvo

BIHAĆ - Bezbrižno djetinjstvo Dalal Omerović iz Bihaća surovo je prekinuto neposredno nakon što je djevojčica proslavila svoj prvi rođendan, kada su liječnici dijagnosticirali da boluje od najtežeg oblika akutne leukemije.

Njeni roditelji, Indira i Hajrudin Omerović, kojima je ona prvo dijete, kažu kako su primijetili neobične promjene na očima djevojčice, zbog čega su je odveli na pregled u Kantonalnu bolnicu u Bihaću.

"Primijetili smo nekakve čudne izbočine na njenim očima, ali smo mislili kako se radi o konjuktivitisu. Međutim, kada je urađena krvna slika, nalazi su bili katastrofalni", kažu Omerovići.

Dodaju kako su zahvaljujući nekolicini ljekara iz Bihaća uspjeli otići u Klinički centar "Dubrava" u Zagrebu, gdje je Dalal pregledana i nakon detaljnih analiza krvne slike ustanovljeno je kako je oboljela od teškog oblika leukemije.

"Liječnici su bili otvoreni, rekli su nam da je stanje jako loše i savjetovali su da što prije započnemo liječenje djevojčice. Zvali smo Klinički centar 'Koševo' u Sarajevu i oni su nam rekli da dovedemo djevojčicu u ponedjeljak kako bi bila podvrgnuta terapijama", rekli su u petak supružnici. Prema njihovim riječima, liječničke prognoze kažu kako će za spas života djevojčice biti neophodno da se obavi transplantacija koštane srži. Omerovići kažu kako su troškovi takvog operativnog zahvata izuzetno skupi i da se kreću između 200.000 i 300.000 eura.

Budući da zdravstveni kapaciteti u BiH nisu dorasli ovako komplikovanim zahvatima, operacija bi se mogla obaviti jedino u nekoj od inostranih klinika.

Omerovići žive od skromnih primanja i nemaju dovoljno sredstava za liječenje djevojčice, zbog čega im je potrebna pomoć dobrih ljudi. Već je pokrenuto nekoliko humanitarnih akcija s tim ciljem, a svi koji žele pomoći ovoj  porodici sredstva mogu uplatiti na žiro račun broj 1862210333268585 u Zirat banci na ime Indira Omerović, s napomenom "za Dalal".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije