Društvo

Još 6 projekata iz programa hitnih mjera zaštite od poplava

Još 6 projekata iz programa hitnih mjera zaštite od poplava
Još 6 projekata iz programa hitnih mjera zaštite od poplava

BIJELJINA - Direktor Javne ustanove "Vode Srpske" Dragan Anđelić i direktor kompanije "Prijedor putevi" Radenko Crnogorac potpisali su danas dva ugovora za šest projekata sanacije vodoprivrednih objekata u Republici Srpskoj, čija je ukupna vrijednost 12 miliona KM.

Anđelić je izjavio novinarima da je riječ o projektima iz Programa hitnih mjera zaštite od poplava koji je Vlada Srpske usvojila nakon popplava 2010. godine i da je iz ovog programa do sada potpisano ukupno 45 projekata, od kojih su neki već i završeni.

"Jedan ugovor se odnosi na sanaciju savskog nasipa na području opština Dubica i Gradiška u dužini oko 15 kilometara, a riječ je o ojačanju i nadvišenju nasipa", pojasnio je Anđelić.

Prema njegovim riječima, drugi projekat iz ovog ugovora je sanacija obale rijeke Save dužinom 320 metara na području Dubičke ravni, a treći je nadvišenje savskog nasipa na lokaciji Domuz skela u Semberiji.

"Vrijednost prvog ugovora je oko osam miliona KM, vrijednost drugog ugovora je oko četiri miliona KM, i svi ovi projekti finansiraće se iz sredstava Evropske investicione banke koje je obezbijedila Vlada Republike Srpske", istakao je Anđelić.

Jedan od tri projekta iz drugog ugovora je uređenje rijeke Rakitnice u Rogatici, dužinom od 4,5 kilometara, s ciljem uklaljanja drveća, šiblja i nanosa iz korita rijeke kako bi se povećao njen proticajni profil.

Drugi projekat je uređenje korita rijeke Paljanske Miljacke dužinom od 550 metara, a treći je uređenje korita rijeke Japre na području opštine Novi Grad, gdje će se raditi izmjena ušća rijeke Japre u rijeku Sanu i izgradnja mosta dugog 20 metara, kao i sanacija prateće putne komunikacije dužinom 500 metara.

Nakon potpisivanja ugovora u sjedištu Javne ustanove "Vode Srpske" u Bijeljini, direktor "Prijedor puteva" Radenko Crnogorac je rekao novinarima da je rok za izvođenje radova po prvom ugovoru za nadogradnju savskog nasipa godinu dana.

Prema njegovim riječima, rok za izvođenje drugog ugovora u Rogatici, Palama i Novom Gradu je osam mjeseci.

Crnogorac očekuje da će svi predviđeni radovi biti završeni u roku, možda i prije zadatih rokova, jer je riječ o vodoprivrednim objektima koji su dodatna zaštita stanovništva i objekata u Srpskoj od poplava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije