Društvo

Još ne postoji koordinacija sa Sarajevom

Još ne postoji koordinacija sa Sarajevom
Još ne postoji koordinacija sa Sarajevom

TESLIĆ - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da još ne postoji plan i koordinacija sa Sarajevom na koji način će se na nivou BiH realizovati donatorska sredstva i krediti za pomoć poplavljenima.

"Vodimo razgovore te vrste, ali će ta koordinacija biti prevashodno riješena za one koji su međunarodni kreditori, a onda putem odgovarajućih institucija odnosiće se na sve nas u BiH", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Tesliću.

Ona je napomenula da je bitno da je evidentirana šteta i da se zna koji su to projekti koji su prioritetni.

Cvijanovićeva je ocijenila da neće biti pretjeranih problema kada je riječ o donacijama, s obzirom da postoje pouzdani podaci i da se zna tačno ko su donatori i kakva su njihova opredjeljenja.

"Kada su u pitanju međunarodni krediti, oni imaju drugu dinamiku i dogovaranje, ali ono što je dobro je da su sve međunarodne finansijske organizacije, s kojima smo, inače, u saradnji, bile sposobne da preusmjere jedan nivo svojih sredstava za ovu vrstu potreba i imaćemo na raspolaganju dobre uslove", dodala je Cvijanovićeva.

Na pitanje novinara zna li se pod kojima uslovima će Srpska dobiti najavljeni ruski kredit, Cvijanovićeva je istakla da se znaju uslovi i podsjetila da je već od ranije poznato da će ta sredstva biti stavljena na raspolaganje.

"Saopštenje u vezi sa samim aranžmanom i svim konkretnim parametrima za njega biće onog dana kada se to bude potpisivalo ili neposredno pred potpisivanje", rekla je premijer Srpske.

Ona je podsjetila da su o ruskom kreditu vođeni razgovori i na tehničkom i na političkom nivou, te dodala da je sada pitanje procjene kada treba da se povuku ta sredstva.

"I ranije smo govorili da su nam stavljena na raspolaganje ta sredstva, da ćemo njima moći da obezbijedimo neometano funkcionisanje cjelokupnog sistema, da izvršimo reprogram određenih stvari i obaveza, te da izmirimo neke stare kredite i stare obaveze", napomenula je Cvijanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije