Društvo

Jurišić: Zdravstvo u BiH težak bolesnik

Jurišić: Zdravstvo u BiH težak bolesnik
Jurišić: Zdravstvo u BiH težak bolesnik

SARAJEVO - Predsjednik Odbora za zdravstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Josip Jurišić mišljenja je da je situacija u oblasti zdravstva u cijeloj BiH teška te se založio za aktualizovanje tih problema.

‘’Zdravstvo u FBiH, kao i na nivou BiH, je težak bolesnik i trebalo bi učiniti sve da bismo mu pomogli, postavili ga na noge i pokrenuli korjenitu reformu u korist svih naših građana’’, kazao je novinarima Jurišić. 

Podsjeća da je Odbor za zdravstvo Federalnog parlamenta, zajedno sa USAID-om, obišao osam kantona (osim ZHK i Livanjskog kantona), Distrikt Brčko te bio na sjednici Odbora za zdravstvo u Banjaluci, a sve u namjeri da se uvjere u stanje. 

‘’Bili smo i na sjednici Odbora za zdravstvo u Banjoj Luci, pokušali i sa njima uspostaviti kontakt jer je inicijativa Odbora za zdravstvo bila da se razbiju međuentitetske barijere kad je u pitanju zdravlje ljudi. Ako u ovoj državi imamo jedan pasoš i osobnu kartu zašto ne bi imali i jednu zdravstvenu legitimaciju na nivou države’’,kaže on. 

Sramota je, ističe Jurišić, da jedna država poput BiH nema krovno ministarstvo te podsjeća da ta oblast trenutno spada u nadležnost Ministarstva civilnih poslova. 

‘’Sadašnja organizacija države predviđa da ta oblast pripada Ministarstvu civilnih poslova BiH, koje nema kompetencija niti snage ni znanja da bude krovna institucija u toj oblasti. Kad se spustimo niže, na nivou Federacije također moramo konstatirati da je slaba sinhronizacija između federalnih i kantonalnih vlasti, svako provodi svoj zakon i nema koordinacije. Koncentrirali smo se na deset državica u okviru Federacije BiH, plus federalno ministarstvo’’, kazao je Jurišić. 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije