Društvo

KOLUMNA: Vladavina prava, uslov za evropsku budućnost BiH

KOLUMNA: Vladavina prava, uslov za  evropsku budućnost BiH
KOLUMNA: Vladavina prava, uslov za evropsku budućnost BiH

Kao francuski poslanici i članovi Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope dobili smo zadatak da u ime Nacionalne skupštine pripremimo izvještaj o vladavini prava na zapadnom Balkanu, kojeg smo predstavili 22. februara. U sklopu ove misije usko smo sarađivali sa šest zemalja iz regije radi procjene njihove situacije. Tokom boravka u Bosni i Hercegovini od 7. do 10. februara posjetili smo Sarajevo, Mostar i Banjaluku, gdje smo se susreli sa političkim predstavnicima, kao i predstavnicima civilnog društva i međunarodnih organizacija.

Tokom naše posjete Bosni i Hercegovini razgovarali smo sa građanima koji istinski žele pridruživanje Evropskoj uniji. Ali isto tako, uočili smo velike praznine u vladavini prava i izazove na koje moraju odgovoriti Bosanci i Hercegovci nadajući se korisnom napretku u pravcu Evropske unije.

Vladavina prava je izazov u svim evropskim zemljama. U Francuskoj, kao i drugdje, mora se svakodnevno graditi i štititi. Bosna i Hercegovina na svom putu u Evropsku uniju treba još riješiti nekoliko krupnih pitanja. Na području pravosuđa stvarna neovisnost sudija je najvažniji imperativ. Borba protiv korupcije takođe mora postati pravi prioritet na svim nivoima.

Reformska agenda koju su usvojile sve političke stranke 2015. godine uzima u obzir ove nužne potrebe, ali napredak po tim pitanjima još je jako spor i slab.

Bili smo zapanjeni nedostatkom duha kompromisa, često grubim odbijanjem dogovora koji bi bio koristan za sve. Najveći dio blokada koje sprečavaju Bosnu i Hercegovinu da napreduje upravo potiče iz takvog stava koji je zajednički brojnim političkim vođama osim razlika koje ih inače mogu suprotstaviti.

Međutim, u cilju napretka na reformama istinski duh kompromisa je neophodan. Prevelik je broj dužnosnika koji funkcionišu po sistemu "igara sa nultom sumom": sve ono što je korist za drugoga smatra se gubitkom za njih same. U pravnoj državi saradnja uvijek ima pozitivnu sumu: pravljenje kompromisa jednako je dobitku. Političke vođe u zemlji, o bilo kome da je riječ, moraju to prihvatiti kako bi omogućili Bosni i Hercegovini da napreduje i dali budućnost njenoj omladini, čiji je očaj opipljiv.

Mostar je najočitiji i najneprihvatljiviji simbol nefunkcionisanja političkog sistema Bosne i Hercegovine. Situacija u ovom gradu je demokratski skandal. Kako zamisliti da je u Evropi već više od osam godina 100.000 stanovnika lišeno prava da izaberu svoje opštinske predstavnike?

Najšokantnije za nas bilo je vidjeti da ova situacija ne predstavlja problem za neke lokalne političke aktere, koji su zadovoljni ovom zonom obespravljenih, u šta se pretvorio njihov grad. Političke stranke, prije svega HDZ BiH i SDA, odgovorne su za ovo osporavanje demokratije. Ovakva situacija ne može više trajati.

Ona se mora riješiti zbog Mostaraca, radi njihovog prava da izaberu svoju sudbinu putem odabranih predstavnika. Mostar više ne može služiti kao moneta za potkusurivanje u međustranačkoj trgovini vezano za druga pitanja. Ovdje se radi o samom kredibilitetu zemlje u njenom procesu evropske integracije. Za Bosnu i Hercegovinu put u Evropsku uniju prolazi kroz Mostar. Zatvarati oči pred tim pogrešno je kao i imati iluzije.

(Autori su Jean-Claude Mignon i Pierre-Yves Le Borgn, poslanici Francuske)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije