Društvo

KPZ Trebinje spreman za nove osuđenike

KPZ Trebinje spreman za nove osuđenike
KPZ Trebinje spreman za nove osuđenike

TREBINJE - Ministar pravde Republike Srpske Gorana Zlatković otvorila je danas u Trebinju rekonstruisane prostorije Kazneno-popravnog zavoda /KPZ/ Trebinje za koju je Vlada Republike Srpske izdvojila oko 150.000 KM.

Zlatkovićeva je istakla da su značajan doprinos u izvođenju radova dala i osuđena lica, što doprinosi njihovoj resocijalizaciji, a zatvor je tokom radova besprekorno funkcionisao i nije bilo problema.

"Uspjeli smo da završimo sve aktivnosti koje smo planirali tokom ove godine", rekla je Zlatkovićeva i dodala da je tokom 2014. godine dat maksimum kada su u pitanju Kazneno-popravni zavodi u Srpskoj.

Direktor KPZ Trebinje Slaviša Janković zahvalio je Vladi Republike Srpske koja je obezbijedila sredstva za adaptacijau prostorija, čime su se, kako je istakao, stekli bolji uslovi za rad i boravak.

On je napomenuo da je adaptacijom otvoreno više od 550 metara kvadratnih korisnog prostora, a između ostalog urađeni su podovi, plafoni, mokri čvorovi, kuhinja, kanalizacija, te video nadzor, novi restoran i asfaltiran prilaz objektu.

Janković je istakao i da je proširen kapacitet objekta na južnoj strani za 30 odsto.

"Objekat potiče iz 19. vijeka i do prije nekoliko godina bio je u veoma lošem stanju. Sad je situacija sasvim drugačija i možemo reći da su uslovi perfektni", rekao je Janković.

On je dodao da je kapacitet objekta 65 zatvorenika, a trenutno ih boravi 50 sa kaznom zatvora do tri godine, koji su jednom osuđivani, što je predviđeno za ovaj zatvor.

Janković je pohvalio angažovanost zatvorenika na poslovima adaptacije, dodajući da je u KPZ Trebinje stvorena takva klima da osuđena lica mogu da borave i rade bez nadzora.

"Zatvorenici su angažovani i na drugim poslovima. U sklopu KPZ-a posluje Privredna jedinica `Pudarica`, odnosno otvoreno odjeljenje Duži gdje imamo svoju farmu svinja o kojima se brine pet zatvorenika, a 10 zatvorenika je angažovano u kuhinji", kaže Janković.

On dodaje da su u prethodnom periodu zatvorenici izvodili radove u školama, Domu zdravlja i drugim ustanovama gdje je bilo potrebno.

Janković kaže da u ovoj ustanovi nije bilo pokušaja bjekstva zatvorenika, napominjući da u osuđeničkom dijelu nema žena.

Ognjen Pušara /29/ iz Gacka, koji je osuđen na kaznu zatvora od tri godine zbog trgovine i prometa opojnim drogama, kaže da Uprava zatvora vodi brigu o njima, da su uslovi dobri i da nema nikakvih primjedbi.

On kaže da u zatvoru imaju mogućnost da se bave i sportskim aktivnostima, među kojima su košarka, stoni tenis, teretana, šetnja, te istakao da tokom radnog angažovanja mjesečno dobijaju novčanu nadoknadu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije