Društvo

Kampanja zakočila pregovore u vezi s opštim kolektivnim ugovorom

Kampanja zakočila pregovore u vezi s opštim kolektivnim ugovorom
Kampanja zakočila pregovore u vezi s opštim kolektivnim ugovorom

BANJALUKA - Pregovori u vezi s opštim kolektivnim ugovorima u RS ponovo su zapeli, a razlog za to ovaj put je predizborna kampanja pojedinih učesnika u pregovorima.

"Nadam se da ćemo do kraja oktobra uspjeti konačno i završiti opšti kolektivni ugovor. Sada u toku kampanje je veoma teško uspjeti sve učesnike dovesti za sto", kazao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Kada su u pitanju poslodavci i sindikalci, "lopticu" prebacuju jedni na druge. Iz Unije udruženja poslodavaca kažu da je apel za pregovore sa njihove strane prije desetak dana upućen konfederaciji sindikata te proizvodnim sindikatima koji pripadaju Savezu sindikata Republike Srpske.

Razlog zašto je poziv upućen parcijalno iz Unije vide u tome što se budžet i realni sektor moraju odvojiti.

"Mi zastupamo stav, a to je i generalno svjetska praksa, da se nikako ne pregovora sa budžetskim korisnicima i radnicima u proizvodnji, to jest realnom sektoru u isto vrijeme, tako nešto samo ima kod nas i to zbog toga što je Savez sindikata sve to strpao zajedno", kaže Saša Trivić, predsjednik Udruženja pekara RS i jedan od direktora Unije poslodavaca.

Iz Saveza sindikata RS kažu kako osuđuju to što zbog predizborne kampanje nema pregovora o opštem kolektivnom ugovoru.

"Jedino što vam mogu reći da ključni ljudi u ime Vlade i Udruženja poslodavaca trenutno vode kampanju i zato se ne sastajemo. To je, naravno, za svaku osudu i krajnje drsko. Oni su birani da rade za narod, a ne za sebe", kazala je juče Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije