Društvo

Kantonalni budžet oštećen za oko 300 miliona KM

Kantonalni budžet oštećen za oko 300 miliona KM
Kantonalni budžet oštećen za oko 300 miliona KM

TUZLA - Tuzlanski kanton je zbog neravnopravnog položaja raspodjele javnih prihoda u proteklih devet godina oštećen za oko 300.000.000 KM, što predstavlja temeljnu blokadu za razvoj, rečeno je danas na konsultativnom sastanku predstavnika kantonalnih ministarstava, organizacija i udruženja korisnika budžeta, sindikata budžetskih korisnika i profesora tuzlanskog Univerziteta.

Sastanak je održan s ciljem razmjene informacija i što efikasnijeg angažmana oko podrške inicijativi Vlade Tuzlanskog kantona za izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federacije BiH.

Zainteresovanost za ovu inicijativu pokazali su svojim prisustvom i predstavnici i poslanici pojedinih političkih partija sa područja Tuzlanskog kantona, kao i predstavnici kantonalne Skupštine.

Inicijativa je pokrenuta zbog višegodišnje neravnopravne raspodjele javnih prihoda od indirektnih poreza po kantonima, saopštila je danas Informativna služba Vlade Tuzlanskog kantona.

Uz punu podršku inicijativi, učesnici su precizirali i naredne korake kojima će biti osigurano ukidanje diskriminacije među kantonima, kada je riječ o raspodjeli javnih prihoda.

Učesnici sastanka dogovorili su da će krajem sedmice održati sastanak sa kojeg će uputiti posmo podrške inicijativi Vlade Tuzlanskog kantone, te zaključili da će biti formiran tim koji će koordinisati aktivnosti u vezi sa inicijativom i tražiti podršku od predstavnika vlasti drugih kantona u FBiH koji su oštećeni trenutnom raspodjelom javnih prihoda u FBiH.

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je 13. januara inicijativu za izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, kojom se traži ravnomjernija raspodjela javnih prihoda od indirektnih poreza po kantonima, navodeći da je ovaj zakon od svog osnivanja diskriminišući, nepravedan i štetan po građane Tuzlanskog kantona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije