Društvo

Kapetanović: Zbog nerada Komisije 200 lijekova čeka na registraciju

Kapetanović: Zbog nerada Komisije 200 lijekova čeka na registraciju
Foto: Ilustracija | Kapetanović: Zbog nerada Komisije 200 lijekova čeka na registraciju

SARAJEVO - Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nermina Kapetanović /SDA/ tvrdi da je nerad Komisije za lijekove pri Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, koja nije zasjedala već pet mjeseci i zbog čega 200 lijekova, među kojima su oni za najteža oboljenja, još čeka na registraciju, direktno ugrozio živote stotina pacijenata u BiH.

"Na registraciju čeka 200 lijekova zbog nezasjedanja Komisije za lijekove. Među tim lijekovima se nalazi oko 20 lijekova koje čekaju životno ugroženi pacijenti s najtežim dijagnozama poput karcinoma pluća i dojke, metastatskih karcinoma, multiplog mijeloma i više vrsta gastrointestinalnih karcinoma. Tu je i velika grupa bolesnika sa hepatitisom C i drugim hroničnim oboljenjima", rekla je Kapetanovićeva na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

Ona je rekla da nedostupnost ovim lijekovima za brojne pacijente, posebno oboljele od karcinoma, dovodi u pitanje kompletan ishod liječenja, pa i njihove živote.

Kapetavnovićeva je zatražila od direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH da brzo odgovori zašto ne zasjeda Komisija za lijekove, čime pravda nerad Komisije i ko će odgovarati za nemogućnost pristupa pacijenata ovoj grupi lijekova.

Ona je navela da je riječ o izuzetno skupim lijekovima koji koštaju po 14.000-15.000 hiljada maraka, što pacijenti ne mogu sebi priuštiti, a ne mogu čak ni uvesti te lijekove iz inostranstva, s obzirom na to da nisu registrovani u BiH.

"Ne smije i ne može biti bilo kakvog opravdanja za nerad Komisije od maja mjeseca. Izgubiti samo jednog pacijenta zbog birokratske nespremnosti da se suoči sa problemom, naprosto je neprihvatljivo. A, ovdje ne govorimo o jednom pacijentu, već o stotinama, možda i hiljadama ljudi", naglasila je Kapetanovićeva.

Navodeći da su sredstva za rad Komisije za lijekove obezbijeđena u okviru budžeta za ovu godinu, ona je rekla da apsolutno nema izgovora zašto 200 lijekova čeka na odobrenje članova Komisije.

Kapetanovićeva je pozvala Savjet ministara BiH da hitno riješi ovaj problem, te naglasila da politici ovdje nema mjesta i da je pravo na ljudski život iznad svake političke opcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije