Društvo

Karan: Za identifikacije potrebni uslovi

Karan: Za identifikacije potrebni uslovi
Karan: Za identifikacije potrebni uslovi

BANJALUKA - Zavod za sudsku medicinu Republike Srpske spreman je, u pogledu tehničke opremljenosti, da izvrši identifikaciju 657 posmrtnih ostataka koji se nalaze u tri spomen-kosturnice u Srpskoj, ali je prije toga potrebno obezbijediti odgovarajuće pravne i finansijske uslove, izjavio je direktor Zavoda Željko Karan.

"Prije početka ovog posla treba riješiti dva problema od kojih je jedan formalno-pravni, odnosno da to bude pokriveno odgovarajućim naredbama nadležnih organa, a drugi dio je finansijski", rekao je Karan Srni.

Prema njegovim riječima, potrebno je sačiniti projekat identifikacija, da bi se preciziralo šta će se raditi, u kojim rokovima, te kolika su finansijska sredstva potrebna za realizaciju tog projekta.

Karan je naveo da je potrebno 300.000 KM za raspisivanje tendera za kupovinu hemikalija u potrebnim količinama i za tehničko jačanje Zavoda.

On je rekao da bi Zavod prvo radio na uzimanju koštanih uzoraka iz 657 posmrtnih ostataka u tri spomen-kosturnice u Republici Srpskoj, nakon čega bi se radilo sa krvnim uzorcima članova porodica poginulih.

Karan kaže da Zavod za sudsku medicinu Republike Srpske, kao ustanova, nije na republičkom budžetu.

Skupština Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske zatražila je nedavno u Banjaluci da se, zbog zastoja u procesu traženja nestalih Srba u BiH, djelimično ili u potpunosti vrati proces traženja nestalih na entitetski nivo.

U prelaznom periodu, kako su naveli, Centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica treba da preuzme maksimalnu ulogu u saradnji sa Institutom za traženje nestalih lica BiH, Savjetom ministara BiH i drugim institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih.

Skupština porodica poginulih usvojila je zahtjev da bude formirana radna grupa koja treba do kraja septembra da utvrdi organizacione i druge formalne razloge, da bi se počelo sa identifikacijom 657 posmrtnih ostataka na kojim je izvršena obdukcija, a nalaze u tri spomen-kosturnice u Republici Srpskoj. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije