Društvo

Kemu ispratili svi, od Vardara do Triglava

Kemu ispratili svi, od Vardara do Triglava
Kemu ispratili svi, od Vardara do Triglava

SARAJEVO - Uz instrumentale pjesama "Sarajevo, ljubavi moja" i "Dušo moja", u prisustvu nekoliko hiljada građana, među kojima su bile i najveće zvijezde regionalnog estradnog neba, bh. kantautor Kemal Monteno danas je sahranjen u Aleji velikana, na gradskom groblju Bare u Sarajevu.

Povorka na čelu sa porodicom suprugom Brankom, te djecom Đanijem i Adrijanom, unukama Lorom i Larom, rodbinom i prijateljima ispratila je poznatog Sarajliju, koji je bitku sa bolešću izgubio prošle sedmice, u 67. godini.

"Od tebe se oprašta Pula, Rijeka, Beograd, Priština, Novi Sad, Subotica, Sarajevo. Svi smo mi tvoja familija. Tvoja muzika bila je beskrajna muzika. I onih teških godina, tvoji su stihovi i rime sačuvali dostojanstvo ovoga grada. Spajali su nespojivo. Od tebe se opraštamo svi, od Vardara do Triglava", kazao je kroz suze poznati glumac Rade Šerbedžija. I oni koji su se trudili da ostanu jaki zaplakali su kada je progovorila njegova kćerka Adrijana.

"Još ne možemo da vjerujemo da nas je napustio. Kada smo ušli u sarajevski stan, sve nas je još više podsjetilo na oca. Gotovo da nismo imali snage ni da posjetimo Bare i da ga sahranimo", kazala je ona.

Komemoracija, koja je nešto ranije bila organizovana u Narodnom pozorištu Sarajevo, okončana je desetominutnim aplauzom koji su Montenu posljednji put uputili porodica, kolege i prijatelji.

Ispred scene prekrivene ružama, na kojoj se nalazila gitara, neizostavan detalj velikog muzičara, sjedile su mnoge njegove kolege.

Prva se, drhtavim glasom punim emocija, od njega oprostila Ismeta Dervoz, pročitavši prigodni tekst koji je napisala zajedno s Alijom Hafizovićem Hafom.

"Kemal Monteno. Kemo. Naš Moke. Sve si radio nenametljivo, bilo je jasno da si najsjajnija zvijezda. Ljubav, ljepota i nježnost opjevani su u tvojim pjesmama", poručila je ona. Kazala je da je Monteno sve znao pretvoriti u muziku, te da su mu pjesme nastajale jednostavno i iz duše, a ostajale za vječnost.

"Bili smo dva duha koja su se ispreplela i nadopunjavala. Dok postojim ja, živjet će u mom sjećanju. Bio je moj brat, od mene nikad nije otišao, niti će otići", poručio je pjevač Zdravko Čolić. Njegov kolega Dino Merlin poručio je da Kemine pjesme nikada neće umrijeti. Od Montena su se oprostili i predstavnici grada Sarajeva i Kantona Sarajevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije