Društvo

Kladioničarska banda opet hara

Kladioničarska banda opet hara
Foto: N.N. | Kladioničarska banda opet hara

BANJALUKA - Društvene mreže ponovo su preplavili profili koji nude navodno tačne sportske rezultate i tako pokušavaju prevariti lakovjerne kladioničare, koji u želji za lakom zaradom dodatno prazne svoje novčanike.

Iako je policija već zadala udarce kladioničarskoj mafiji te uhapsila desetine prevaranata koji su se bogatili na tuđoj naivnosti, ovaj problem nije iščezao.

Štaviše, čini se da je, zbog Svjetskog prvenstva u fudbalu, broj prevarantskih profila narastao poput pečuraka poslije kiše.

"Prošli su današnji mečevi. Čestitam svim klijentima na dobitku. Sljedeće utakmice su u utorak, kvote su velike. Ko želi da zaradi, neka se javi i rezerviše svoje mjesto na vrijeme", glasi opis na Instagramu ispod fotografije na kojoj je prikazana velika svota novca u evrima.

Taj profil ima gotovo 1.000 pratilaca, a među njima je i mnogo djece. Takvih profila ima na pretek, a prevaranti preko njih pokušavaju "kupiti" povjerenje igrača tako što postavljaju fotografije s velikim svotama novca te dobitnim tiketima.

Milutin Ćosić, direktor Asocijacije legalnih  priređivača igara na sreću  (ALPIS), kaže za "Nezavisne" da sportski rezultati nikome unaprijed nisu poznati.

"Da su rezultati unaprijed poznati, onda to ne bi bile igre na sreću", istakao je Ćosić.

A, ovakvi profili, kako nam je ranije pojašnjeno iz policije, nude upravo navodno tačne rezultate.

"Za neku utakmicu uzeli bi više mogućih ishoda. Na primjer, da će jedan tim pobijediti, da će drugi tim pobijediti, da će biti neriješeno. Ishode putem društvenih mreža zatim šalju lakovjernim kladioničarima. Zauzvrat dobijaju pare i, naravno, jedan ishod utakmice biva tačan. Oni koji su izgubili bivaju blokirani na društvenim mrežama, a onaj ko bi 'prošao' tada stekne dodatno povjerenje u dojavljivače navodno tačnih rezultata", pojasnio je sagovornik "Nezavisnih".

Podsjetimo, prošle godine je fočanska policija, u akciji "Dojava", uhapsila blizu 30 muškaraca, osumnjičenih za ovu vrstu prevara.

U novembru je uhapšeno 12 osumnjičenih da su ojadili više od 1.300 kladioničara i tako ukupno "zgrnuli" oko 800.000 maraka.

Borislav Zeljić, psiholog iz Banjaluke, ističe da je lakovjernost u ljudskoj prirodi.

"To nije svojstveno samo za nas, već i na drugim prostorima. Čovjek je željan lake dobiti i ne treba da čudi to što kladioničari nasjedaju na ovakve stvari. Moj savjet svakako bi bio da se paze ovakvih prevara, jer se na pošten način novac ne može lako zaraditi", rekao je Zeljić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije