Društvo

Klikom do građevinske dozvole u Srpskoj

Klikom do građevinske dozvole u Srpskoj
Klikom do građevinske dozvole u Srpskoj

BANJALUKA - Elektronsko izdavanje građevinskih dozvola moglo bi početi već naredne godine, potvrdili su iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

''Model koji se razvija primjenjuje se u Makedoniji već skoro dvije godine, a u BiH aktivna implementacija i razvijanje projekta planirani su nakon završetka u Srbiji i Crnoj Gori, što je realno očekivati početkom 2017. godine'', rekao je Miladin Gaćanović, pomoćnik ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Projekat realizuje Otvoreni regionalni fond za modernizaciju opštinskih usluga u jugoistočnoj Evropi uz finansijsku podršku više zemalja.

''Da bi se uspostavilo elektronsko izdavanje građevinskih dozvola, potrebno je prethodno prilagoditi pravni sistem u Republici Srpskoj, što podrazumijeva izmjenu više zakona, od kojih su neki i sistemski, te nabavku odgovarajuće računarske opreme i softvera u svim lokalnim zajednicama i u pojedinim republičkim upravama i upravnim organizacijama koje bi predstavljale uvezan tehničko-tehnološki sistem'', objašnjavaju iz Ministarstva.

Gaćanović kaže, kada su u pitanju prednosti koje donosi ovaj projekat, da je sistem tako postavljen da organi nadležni za izdavanje građevinskih dozvola potrebne dokumente pribavljaju sami i to u elektronskoj formi.

"Investitor objekta podnesi zahtjev u elektronskoj formi, bez potrebe dolaska u kancelarije nadležnog organa, a sve administrativne takse i naknade koje se plaćaju javnim preduzećima se ukidaju'', navodi Gaćanović, dodajući da će postupak biti znatno transparentniji, a investitorima će donijeti značajne uštede i lokalnu administraciju učiniti efikasnijom.

Takođe, biće veoma sužen prostor za korupciju, a sistem predviđa prekršajne kazne za službena lica koja u postupku prekorače propisane rokove.

Pored ovih prednosti, postoji i niz drugih pogodnosti kao što je smanjenje rokova za izdavanje dozvola, a iz Ministarstva uvjeravaju da će oni biti precizirani zakonom.

''Kod elektronske dozvole softver prisiljava službeno lice da u određenim rokovima zahtjev odbije ili odbaci, ako investitor nije dostavio traženu dokumentaciju, znači ne može se zahtjev držati otvorenim nakon isteka roka, mora se odlučiti ili pozitivno ili negativno'', ističe Gaćanović.

Koliko će ovaj sistem koštati zasad nisu mogli da preciziraju, ali ističu da sigurno neće biti jeftin, s obzirom na to da sve lokalne zajednice i određeni organi uprave moraju biti uvezani u elektronski sistem opremom određenih i visokih karakteristika i koristiti određene namjenske softvere.

''Cijena će biti poznata tek kad u Republici Srpskoj zvanično počne realizacija ovog projekta i kad budu sačinjene odgovarajuće analize i procjene, ali značajan dio ove opreme i softvera treba pokušati nabaviti kroz grantove i pomoć zemalja koje finansijski podržavaju i realizuju ovaj projekat u zemljama jugoistočne Evrope'', naglasio je Gaćanović.

Projekat podrazumijeva da svi gradovi i opštine budu obuhvaćeni elektronskim izdavanjem, ali postoje rješenja koja mogu paralelno i samo privremeno zadržati raniji sistem i elektronsko izdavanje dozvole ili radikalno pristupiti uvođenju novog sistema.

Iz preduzeća "Integral inženjering" iz Laktaša kažu da ih raduje najava Vlade RS o izdavanju građevinskih dozvola elektronskim putem.

''Ovo će svim investitorima, pravnim i fizičkim licima, značajno olakšati, skratiti i pojeftiniti postupak'', istakli su u ovom preduzeću.

Oni dodaju da očekuju da će doći do ubrzavanja ovih aktivnosti u oblasti građevinarstva, te da će se u krajnjem mjera pozitivno odraziti na sve ekonomske pokazatelje.

I građani koji planiraju da grade svoje stambene jedinice kažu da će takav elektronski postupak pojednostaviti sve aktivnosti koje moraju preduzeti da bi dobili potrebne papire.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije