Društvo

Klinika za plastično - rekonstruktivnu hirurgiju UKC RS: Šaka u funkciji nakon operacije palca

Klinika za plastično - rekonstruktivnu hirurgiju UKC RS: Šaka u funkciji nakon operacije palca
Klinika za plastično - rekonstruktivnu hirurgiju UKC RS: Šaka u funkciji nakon operacije palca

BANJALUKA - Zahvaljujući ljekarima Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra RS, koji su mi izvršili rekonstrukciju palca, a bez kojeg sam ostao jesenas, dok sam radio na beraču kukuruza, mogu nastaviti da se bavim poljoprivredom, od koje živim.

Ovim riječima Marijan Jošanović (62) iz mjesta Pucari, kod Kozarske Dubice, iskazuje svoju zahvalnost zaposlenima u UKC RS.

 "Palac mi je 23. septembra prošle godine otkinuo berač, dok sam brao kukuruze. Odmah sam se potom uputio u zdravstvenu ustanovu u Kozarsku Dubicu, a potom u Gradišku, i na kraju u UKC RS u Banjaluci, gdje je operacija obavljena sedam dana kasnije, nakon priprema", kaže Jošanović.

Ističe da nikada ranije nije ni pomišljao na to da ljekari mogu da ukažu ovako značajnu pomoć u situaciji poput one u kojoj se on našao.

"Dok se nešto ne dogodi, čovjek o takvim stvarima ne razmišlja. Nakon tog zahvata, oporavak se odvijao bez problema. U UKC RS sam proveo 21 dan i zatim sam nekoliko puta išao na kontrolu. Mogu da kažem da se sve dobro završilo", ocjenjuje Jošanović.

Budući da se bavi poljoprivredom, ističe da je palac veoma bitan kako bi mogao da obavlja zahtjevne poslove koje ima.

"Bez palca gotovo ništa ne bih mogao da radim. Ljekari su mi pomogli da se mogu nastaviti baviti ovim poslom. Moram da pohvalim ljekare i sestre u UKC RS, koji su prema meni bili krajnje korektni", ističe Jošanović.

On je prvi pacijent kojem je tim ljekara Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju UKC RS obavio složeni operativni zahvat totalne rekonstrukcije palca složenim osteofasciokutanim podlaktičnim režnjem.

Prioritet

Pošto palac čini više od 50 odsto funkcije šake, prioritet je bio da se rekonstruiše i omogući pacijentu normalan hvat i funkcija šake. S obzirom na to da režanj sadrži kožu, fasciju i kost, bitno je naglasiti da je na ovaj način rekonstruisan ne samo kožni omotač prsta, nego i koštana osovina, koja je u ovom slučaju vaskularizovana (za razliku od prethodno korištenih slobodnih koštanih graftova), te kao takva nije sklona kasnoj resorpciji.

Pri preoperativnom planiranju koristi se dopler da se markira krvni sud, a zatim se planira kožno ostrvo po prethodno izmjerenom palcu druge ruke.

Riječ je o reverznom peteljkastom režnju baziranom na radijalnoj arteriji koja daje perforatorne krvne sudove ne samo kroz fasciju prema koži podlaktice, nego i prema kosti iznad koje prolazi.

Korišten je samo manji dio pune cirkumferencije podlaktične kosti radijusa, te tako nije narušena stabilnost podlaktice. Postoperativni tok protekao je uredno i bez komplikacija.

"Složeni operativni zahvat je trajao četiri sata, a operativni tim činili su dr Srđan Veselinović, dr Nikola Baroš, dr Miljan Petković iz Klinike za plastičnu hirurgiju i dr Nemanja Tomić iz Klinike za ortopediju. Anesteziološki tim činili su dr Dragan Milošević, dr Dejan Nikić, anestetičar Boško Dragišić, te instrumentarke Dijana Kremenović, Mira Sukara i Dragana Marković", podsjećaju iz UKC RS.

Hirurzi Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju UKC RS pružaju širok spektar usluga iz oblasti rekonstruktivne i estetske hirurgije. U Klinici ordinira 11 ljekara, od čega sedam specijalista, te četiri specijalizanta.

Oni su specijalizovani za sljedeće oblasti: estetska plastična hirurgija, rekonstruktivna hirurgija, kraniofacijalna hirurgija, pedijatrijska plastična hirurgija, hirurgija šake, te opekotine.

Hirurzi ove klinike usko sarađuju sa ljekarima drugih specijalnosti kako bi pružili pacijentima sveobuhvatnu uslugu i zadovoljili potrebe za estetskim ili rekonstruktivnim zahvatima.

"U nastojanju da ostvarimo što bolju i sveobuhvatniju uslugu za naše pacijente, Klinika za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju je ostvarila kontakt sa prof. dr sc. med. Marijanom Novakovićem, nekadašnjim načelnikom VMA Beograd i jednim od vodećih stručnjaka u ovoj oblasti. On je dostupan ljekarima Klinike za sve konsultacije, a u pojedinim slučajevima i za obavljanje složenih zahvata uz asistenciju ljekara UKC RS", kažu u UKC.

Rezultati

Ujedno, bitno je napomenuti da prošlogodišnje potpisivanje sporazuma o saradnji između Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS i Odjeljenja plastične i rekonstruktivne hirurgije Medicinskog fakulteta Univerziteta "Johns Hopkins", već donosi značajne rezultate.

Njime je predviđen odlazak ljekara iz RS na edukaciju u Ameriku u oblasti plastične i rekonstruktivne hirurgije, ali će i stručnjaci sa Univerziteta "Johns Hopkins" dolaziti u RS.

"S tim u vezi, predviđen je dolazak stručnjaka iz Amerike krajem maja, kada su planirani i prvi složeni operativni zahvati koji će se obaviti u Klinici za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju UKC RS", kažu iz UKC-a.

Sporazum su, podsjetimo, u prisustvu Željke Cvijanović, predsjednika Vlade RS, potpisali Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, i Branko Bojović, ovlašteni zastupnik Medicinskog fakulteta Univerziteta "Johns Hopkins" iz Merilenda u SAD.

Ovo je bitan projekat za zdravstvo RS jer će se, uz ulaganje u nabavku opreme i izgradnju i rekonstrukciju objekata, na ovaj način edukovati i kadrovi koji će pratiti svjetske tokove u oblasti medicine.

Tim Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju UKC RS

  • Načelnik: dr Nikola Baroš, specijalista plastično-rekonstruktivne i estetske hirurgije
  • Specijalisti plastično-rekonstruktivne i estetske hirurgije: prof. dr sc. med. Branko Despot, mr sc. med. Branislava Pušac, mr sc. med. Nataša Zelinčević, dr Velibor Talić, dr Zvjezdana Zečević, dr Srđan Veselinović
  • Specijalizanti plastično-rekonstruktivne hirurgije: dr Miljan Petković, dr Goran Vukadinović, dr Maja Slijepčević, dr Zlata Popović.

Usluge koje se pružaju u klinici uključuju:

Rekonstruktivna hirurgija

  • Rekonstrukcija dojki nakon karcinoma
  •  Korekcija rascjepa nepca
  • Hirurgija šake (povrede, infekcije, tumori, kongenitalne anomalije)
  • Rekonstrukcija defekata nakon odstranjenja tumora
  • Rekonstrukcija postoperativnih defekata
  • Rekonstrukcija posttraumatskih defekata
  • Uklanjanje tumora kože i rekonstrukcija defekata
  • Hirurško liječenje opekotina

Estetska hirurgija

  • -Abdominoplastika
  • -Augmentaciona mamoplastika (uvećanje, podizanje ili redukcija dojki)
  • -Blefaroplastika (korekcija i podmlađivanje kapaka)
  • -Liposukcija
  • -Otoplastika (korekcija uški)
  • -Rinoplastika (korekcija nosa)
  • Revizija ožiljaka

Na usluzi pacijentima

Ambulanta Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju nalazi se u Ulici Zdrave Korde broj 1, u Banjaluci, a radi svakim radnim danom od sedam do 15 časova. Kontakt telefon je 051/343-253.

Za pregled pacijenata nije potrebno prethodno naručivanje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije