Društvo

Klizišta ugrozila 80 kuća u Doboju

Klizišta ugrozila 80 kuća u Doboju
Klizišta ugrozila 80 kuća u Doboju

DOBOJ - Osamdeset kuća je ugroženo, a deset je u potpunosti neuslovno za život zbog klizišta koja su se nakon majskih poplava pojavila na 220 lokacija na području grada Doboja.

Dan nakon što je Doboj potopljen aktiviralo se klizište blizu kuće Milenka Đukića u Ritešiću, koji se žali da, iako je 24. maja prijavio klizište, nadležne gradske službe su tek nakon mjesec dana intervenisale i sa devet kamiona šljunka koje su "sasule u još veću rupu koju su iskopale" pokušale sanaciju.

"Poslije svake kiše klizište se aktivira, a što je najgore, to više ide ka kući. Nemam gdje da budem, kada god pada kiša, moram da idem od kuće jer ne smijem biti u njoj. Evo, već šest mjeseci ne smijem zaspati kada su kiše", priča vidno zabrinuti Đukić.

Dodaje da klizište pomjera i električne stubove, te da se plaši da žice na njegovoj kući ne popucaju i zapale je.

Ako se izuzme poplava, klizišta i šteta od bujica su katastrofa sami za sebe, kažu u Komisiji za utvrđivanje stanja klizišta na teritoriji grada Doboja, a ono koje mjesecima ugrožava dom Milenka Đukića je samo jedno od mnogih koja su zabilježena u svim dijelovima Doboja.

"Bio sam tamo u junu, kada je rađen prvi projekat sanacije i kada smo sanirali put, i tada smo pokušali da zaštitimo i sam objekat. Milenko je dolazio kod nas i ponovo prijavio. Nisam još stigao da odem da ponovo pogledam tu lokaciju, tako da u ovom momentu ne mogu precizno reći koliko je ugrožena njegova kuća", kazao je Rade Đurđević, član Komisije za utvrđivanje stanja klizišta.

On ističe da predstoji UNDP-ov projekat sanacije klizišta, vrijedan 120.000 KM, a u toku je postupak izbora izvođača radova koji će sanirati prioritetne lokacije gdje se može postići maksimalan efekat.

"Ne mogu precizno da kažem ovog momenta kada će početi radovi. Nažalost, ulazimo u zimu, ali svejedno mnogi od tih radova mogu da se izvode u zimskom periodu, pod uslovom da nije snijeg. Ljetos smo imali problem kada smo radili sličan projekat zbog toga što su kiše padale neprestano, tako da su mnoge aktivnosti koje smo tada preduzeli, nažalost, pretrpjele novu štetu, da li zbog bujica ili zbog velike vlage", rekao je Đurđević.

Dodao je da, iako je zabilježeno oko 220 klizišta, od kojih su mnoga međusobno povezana, ako se pojedinačno broje, dođe se do cifre od 300 do 400 klizišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije