Društvo

Klizište ih otjeralo s kućnog praga

Klizište ih otjeralo s kućnog praga
Klizište ih otjeralo s kućnog praga

SARAJEVO - Tri višečlane porodice iz vogošćanskog naselja Nebočaj drugi put u posljednjih osam mjeseci morale su ponovo napustiti svoje domove jer je aktivirano klizište u subotu oštetilo njihove kuće.

Pomjeranje tla primijećeno je u petak kasno naveče, a već u subotu kuće porodica Begešt, Sadiki i Rasimi bile su pune vode i blata. Kako bi bile izbjegnute tragične posljedice, Civilna zaštita opštine Vogošća odlučila je da evakuiše sve članove ovih porodica, ukupno 15 osoba. Svi su evakuisani u noći između subote i nedjelje i smješteni u Dom Crvenog krsta u Vogošći.

Ovo dječje odmaralište Crvenog krsta sad je privremeni smještaj za osmoro odraslih i za petoro evakuisane djece iz Nebočaja. Najstarija evakuisana je sedamdestpetogodišnja Metin Begešt, a najmlađa privremena stanovnica Doma Crvenog krsta je dvomjesečna beba Feriha Sadiki.

"Jako nam je hladno ovdje, ali bar imamo hrane. Iz kuća smo na brzinu uspjeli ponijeti samo sitnice. Donijeli su nam danas odjeću, obuću i pelene. U zatrpanoj kući ostala je Ferihina nosiljka, ali danas su nam ljudi iz Crvenog krsta dali drugu. Hvala im", kazala nam je tetka malene Ferihe.

Utočište u kolektivnom centru pronašla je i jednoipogodišnja Selvija Sadiki s roditeljima. Oni kažu da im je najvažnije što su uspjeli pobjeći na vrijeme iz kuće i što su bili dovoljno prisebni da ponesu svu medicinsku dokumentaciju svoje kćerkice Selvije.

"Selvija mora u ponedjeljak na operaciju kuka. To je još ranije zakazano. Srećom da imamo sve nalaze uza se", ispričali su roditelji.

Svjesni su da se u dogledno vrijeme neće moći vratiti u svoju kuću. Sve dok ne bude sanirano klizište zbog kojeg su i u maju prošle godine bili evakusani i smješteni gdje i sada, u Domu Crvenog krsta u Vogošći.

"Lani je bilo drugačije. Čim je kiša prestala, došlo je ljeto i vatili smo se. Sad nemamo kud nazad. Zemlja se još obrušava. Stariji bi možda i rizikovali i vratili se, ali ne smijemo zbog djece", rekla nam je Resmija Sadiki plačući.

Resmija kaže da su neke njene komšije u petak naveče čule podrhtavanje tla.

"Ja stvarno nisam ništa čula. Ujutro, kad sam ustala, u kući su mi već bili voda i blato. Zid kuće je spolja dopola već bio zatrpan. Sve mi je uništeno. Iznad kuće visi veliki kamen. Da se obrušio, bilo bi mrtvih sigurno... Šta ćemo s ovom djecom", upitala je Resmija Sadiki.

Njen prvi komšija iz Nebočaja Fadil Begešt kaže da je novo pomjeranje tla stvorilo štetu u temeljima njegove kuće. U Dom Crvenog krsta u Vogošći smješten je zajendo sa bratom, unukom i starom majkom.

"U petak naveče je zemlja grunula na kuće. Opet isto kao u maju. Samo što se sad ne možemo vratiti, voda lije na sve strane. U maju smo ovdje u kolektivnom centru proveli 18 dana. Šta ćemo sad? Nismo gladni, ali je strašno hladno u ovom kolektivnom centru", kazao je Begešt.

Nije, objašnjava, nezahvalan na pomoći koju im pruža Crveni krst, ali je ljut što od maja prošle godine vlasti nisu sanirale klizište u Nebočaju.

U Civilnoj zaštiti opštine Vogošća tvrde da brže nije moglo jer je na području ove lokalne zajednice registrovano 201 klizište.

"Za sanaciju klizišta u Nebočaju urađena je projektna dokumentacija. Čekamo da se još okončaju procedure u vezi s javnim nabavkama. Potrebno je oko 120.000 KM za ovaj projekat i, naravno, sačekati bolje vremenske uslove za početak radova", istakao je Fetah Kadrić, šef Civilne zaštite opštine Vogošća.

Iz vogošćanskog Crvenog krsta obećali su da ovim porodicama neće ništa faliti dok god su pod njihovim krovom.

"Na ulici, sigurno, neće završiti. Planirano je da ove porodice odavde budu izmještene u naselje Stup. Taj privremeni smještaj, mnogo uslovniji od ovog, osigurala je Federalna uprava Civilne zaštite. Čeka se samo da bude regulisano snabdijevanje vodom u stanovima na Stupu", tvrdi Ajša Abazovski, sekretar Crvenog krsta Vogošća.

Policija dežura

U naselju Nebočaj, u dijelu gdje je u petak naveče klizište aktivirano, danas je bila samo policijska patrola.

Ona je dežurala oko oštećenih i napuštenih kuća kako ne bi bile opljačkane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije