Društvo

Ko su najveći dužnici JP "Protivgradna preventiva RS" ?

Ko su najveći dužnici JP "Protivgradna preventiva RS" ?
Ko su najveći dužnici JP "Protivgradna preventiva RS" ?

GRADIŠKA - Javno preduzeće /JP/ "Protivgradna preventiva Republike Srpske" saopštilo je danas da su opštine Lopare i Srbac dužne ovom preduzeću 10.000 KM, odnosno 2.800 KM na ime nezmirenih obaveza za prošlogodišnji sezonu, dok su najveći dužnici po ugovorima za ovu godinu, Bijeljina - 49.800 KM, Srbac - 22.500, Doboj - 20.000, Lopare 12.000 i Ugljevik 9.000 KM.

"Od početka sezone imali smo problem sa opštinama Srbac i Lopare, koje su odugovlačile sa potpisivanjem ugovora za usluge zaštite od grada. I danas su ove dvije opštine jedine dužne neizmirena sredstva za prošlogodišnju sezonu, i to Lopare 10.000 KM i Srbac 2.800 KM. U obje lokalne uprave strijelci su za rad u 2015. godinu izmireni sredstvima iz tekućeg poslovanja Javnog preduzeća, kako bi nesmetano započeli rad u ovogodišnjoj sezoni", ističu iz ovog preduzeća.

U saopštenju se podsjeća da se rad strijelaca na terenu izričito plaća iz sredstava lokalnih uprava na čijem su terenu ti ljudi raspoređeni, znači kad lokalne uprave izmire obaveze ka "Protivgradnoj preventivi Republike Srpske".

"Navedene, dvije lokalne uprave, kao i grad Doboj i opština Ugljevik nisu izmirile nijednu ugovorenu ratu za sezonu 2016. godine, te strijelci na ove četiri lokalne uprave nisu ni izmireni za rad u ovogodišnjoj sezoni, što svakako stvara veliko nezadovoljstvo kod tih ljudi, a i otežava naš rad i komunikaciju sa njima. Najveći dužnici, po ugovorima za 2016. godinu, trenutno su Bijeljina sa 49.800 KM, Srbac sa 22.500 KM, Doboj sa 20.000 KM, Lopare 12.000 KM i Ugljevik sa 9.000 KM neizmirenih obaveza", ističe se u saopštenju.

Iz "Protivgradne preventiva Republike Srpske" podsjećaju da je ovo neprofitabilno preduzeće, gdje se ugovorena sredstva namjenski usmjeravaju u zaštitu imovine i dobara na teritoriji lokalnih uprava-ugovarača.

"Obaveza preduzeća je da izmiri strijelce angažovane na terenu određenih lokalnih uprava, ali po ispunjenju ugovorenih uplata od gradova i opština, te smo prinuđeni da sa krajem sezone 2016. godine podnesemo tužbe za potraživanja iz 2015. godine, a potom i 2016. godine, kako bi smo prevashodno izmirili strijelce", navodi se u saopštenju i dodaje da je ovo preduzeće otvoreno za dogovore sa lokalnim upravama s ciljem prevazilaženja navednog problema i nastavka dugogodišnje saradnje.

U saopštenju se navodi da je "Protivgradna preventiva Republike Srpske" od početka sezone 15. aprila ove godine imala aktivnosti u toku 50 atmosferski nestabilnih dana i to 20 dana sa dejstvom protivgradnim raketama na grmljavinsko-gradonosne procese, i 30 dana sa radarskim praćenjem potencijalno gradoopasne oblačnosti.

U Informaciji o sezoni protivgradne zaštite 2016. godine navodi se da se u ovu sezonu ušlo sa 1.742 protivgradne rakete.

"U toku sezone, u prvoj dekadi jula, sredstvima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, izvršena je nabavka još 610 protivgradnih raketa, čime je obezbijeđeno ukupno 2.352 raketa, odnosno 11,3 raketa po jednoj protivgradnoj stanici. Navedena količina je sasvim zadovoljavajuća za sezonu što je zaključak na osnovu višegodišnjih iskustava", saopšteno je iz Javnog preduzeća "Protivgradna preventiva Republika Srpska".

Na sve procese, sa metodološki zadovoljenim kriterijumima gradoopasnosti, dejstvovano je i na njih su u toku 20 dana, sa dejstvima, ispaljene ukupno 784 protivgradne rakete.

"Najviše raketa, posmatrano po lokalnim upravama u sistemu zaštite od grada, utrošeno je na području Bijeljine - 156 protivgradnih raketa, a zatim na području Gradiške - 117, Dervente - 71, Banjaluke 65, Prijedora 46, Zvornika - 45 raketa, Prnjavora - 41, Srbac - 38 raketa, te Kozarske Dubice i Laktaša 34, odnosno 32 rakete", precizirano je u saopštenju.

Što se tiče saradnje sa lokalnim upravama u sistemu zaštite od grada, u najvećem broju slučajeva uspostavljena je korektna saradnja i ispoštovane su međusobno ugovorne obaveze.

U sistemu su se, u ovogodišnjoj protivgradnoj sezoni, nalazile 24 lokalne uprave, od toga 22 iz Republike Srpske, te Brčko distrikt i Gradačac - kao jedina lokalna uprava iz FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije