Društvo

Kojić: Nestanak ćirilice vodi nestanku srpskog identiteta

Kojić: Nestanak ćirilice vodi nestanku srpskog identiteta
Kojić: Nestanak ćirilice vodi nestanku srpskog identiteta

BRATUNAC - Potiskivanjem ćirilice iz upotrebe i njenim nestankom gubi se jedno od najznačajnijih obilježja srpskog identiteta i kulture, rekao je sinoć u Bratuncu potpredsjednik Udruženja "Ćirilica" Miodrag Kojić iz Beograda.

Njegovim i predavanjem profesora Slobodana Čurovića iz Podgorice o ćiriličkom pismu njegovovom potiskivanju iz upotrebe i zapostavljanju u odnosu na latinicu i posljedicama koje iz toga proizilaze završene su "Bratunačke duhovne večeri" koje je Svetosavska omladinska zajednica iz ovog mjesta organizovala u ovom mjesecu povodom 25. septembra, Dana opštine Bratunac.

Svoje stihove o srpskom jeziku i pismu ćirilici revitovala je pjesnikinja iz ovog gradića Teodora Košarac, a o ćirilici u narodnoj poeziji i srpskom jeziku i autorsku pjesmu u desetercu o ćirilici uz gusle je pjevao mladi guslar iz Srebrenice Dušan Pejić.

Profesor srpskog jezika i književnosti Slobodan Čurović odbio je da predaje novoizmišljeni "crnogorski" jezik i kao Srbin i otac četvoro djece ostao je vjeran svom jeziku i kulturi u novoj samostalnoj evropeiziranoj Crnoj Gori, ali bez zaposlenja i izvora egzistencije.

On je veoma potresno i analitički govorio o sudbini srpskog jezika i ćirilice u Crnoj Gori ili, kako je naveo "u nekadašnjoj srpskoj Sparti".

"Srpski jezik je montenegrisan‚‚ i na strašnoj je 'golgoti'. Vrši se nasilna 'crnogorizacija' jezika i progoni ćirilica i sve što je srpsko, a da bi se dobio ćirilički pisani dokument mora se pisati poseban zahtjev administarciji i biti izložen ruglu i podsmijehu šalterskih službenika", tvrdi Ćurović navodeći brojne primjere.

Prema njegovim riječima progoni se srpski, a izmišlja kvazi jezik "dukljanski" te da se vrši "getoizacija" ćirilice i lingvističko nasilje nad srpskim jezikom.

Na ovom skupu je zaključeno da se mora institucionalno raditi na zaštiti i očuvanju ćirilice kojom su napisana sva vrijedna srpska djela jer njen eventualni nestanak vodi nestanku srpskog identiteta i samoukidanja kulture i samog naroda.

U okviru "Bratunačkih duhovnih večeri" u ovom mjesecu organizovano je veče aforizama i poezije, zatim predavanja o novim oblicima zavisnosti, kao i besjeda i predavanje o "Tri srbska svjetilnika-vladika Nikolaj, otac Justin i patrijarh Pavle".

Sinoćnje predavanje i ova duhovna manifestacija završeni su citiranjem riječi patrijarha Pavla:

"Ako nestane naše pismo, nestaćemo i mi" i pozivom da se čuva i zaštiti ćirilica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije