Društvo

Kojić­: Psihosocijalna podrška za žene žrtve rata

Kojić­: Psihosocijalna podrška za žene žrtve rata
Kojić­: Psihosocijalna podrška za žene žrtve rata

BANJALUKA - Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je da je za zdravlje i nastavak dostojanstvenog života žena žrtava seksualnog i drugog nasilja tokom proteklog rata u BiH, uz suđenja i osuđujuće presude onima koji su počinili zločine, neophodno i pružanje sveobuhvatne psihosocijalne pomoći i podrške žrtvama.

Kojić je naglasio da je Centar prvi put nakon rata prepoznao potrebu pružanja psihosocijalne pomoći i podrške ženama žrtvama proteklog rata i pokrenuo projekat pod nazivom "Snaga je u nama", u okviru kojeg se ovih dana u Laktašima održava i radionica-psihološko savjetovanje za više od 60 žena.

"U prethodnom periodu niko se nije bavio ovim aktivnostima. Mi smo to prepoznali kao problem i kao obavezu, da se razbije stereotip i domaćoj i međunarodnoj javnosti prikaže da su žene srpske nacionalnosti i te kako bile podvrgnute raznim oblicima seksualnog nasilja i nečovječnog ponašanja, da se počinioci ratnih zločina izvedu pred lice pravde, a da se ženama pruži pomoć i podrška", rekao je Kojić Srni.

On je naglasio da je jedan od rezultata sveobuhvatnog rada Centra na rješavanju problematike žena žrtava rata i saradnje sa Udruženjem žena žrtvama rata i tužiocima to što je podignuta optužnica protiv četiri lica sa područja Odžaka osumnjičena da su počinila razne oblike nasilja nad ženama tokom proteklog rata.

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Srpske Božica Živković - Rajilić rekla je da je radionica-psihološko savjetovanje u Laktašima prva ovakve vrste 22 godine nakon rata u BiH, što je veoma važno za žene žrtve rata.

Ona je naglasila da su ove žene, zahvaljujući ovom projektu, prvi put dobile priliku da "izađu" iz tame i tuge u kojoj žive, da se druže i razgovaraju, ali i da dobiju stručnu pomoć psihologa.

Živković-Rajilić je dodala da bi u narednom periodu trebalo da bude organizovano još ovakvih radionica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije