Društvo

Kojić, Savčić i Rajilićeva na izricanju presude Karadžiću

Kojić, Savčić i Rajilićeva na izricanju presude Karadžiću
Kojić, Savčić i Rajilićeva na izricanju presude Karadžiću

BANJALUKA - Predstavnici Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica i udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske prisustvovaće u četvrtak, 24. marta, izricanju presude prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu.

Iz Republike Srpske, osim  direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorada Kojića,  izricanju presude Karadžiću prisustvovaće delegacija Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ predvođena predsjednikom te organizacije Milomirom  Savčićem, te predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić, potvrđeno je Srni u ovim organizacijama.

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić izjavila je Srni da je moguće, ukoliko se Haški tribunal bude držao zakona, prava, dokaza i istine, očekivati pozitivan ishod presude za prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

"U suprotnom, ako Haški tribunal bude nastavio sa dosadašnjom praksom prema  kojoj su `Srbi jedino loši momci`, ne uvažavajući dokaze Karadžićeve odbrane, vodeći se lažima i političkim pritiscima, onda u Haškom tribunalu neće biti ni `p` od prava i pravde", zaključila je Rajilićeva.

Haški tribunal trebalo bi  24. marta da izrekne presudu prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

U odluci sudskog vijeća, koju je potpisao sudija O-Gon Kvon, navodi se da će presuda biti saopštena u 14.00 časova.

U završnoj riječi u oktobru 2014. godine tužilaštvo je zatražilo da Karadžić bude proglašen krivim po svim tačkama optužnice i kažnjen doživotnim zatvorom, dok je Karadžić, koji se branio sam, tražio da bude oslobođen krivice.

Karadžić je uhapšen u julu 2008. godine, a optužnica ga tereti za "genocid, likvidacije, ubistva, kažnjavanja, deportaciju, nehumane akte i druge zločine prema nesrpskom stanovništvu" tokom rata u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije