Društvo

"Kolovita" u najljepšoj narodnoj nošnji

"Kolovita" u najljepšoj narodnoj nošnji
"Kolovita" u najljepšoj narodnoj nošnji

BANJALUKA - Na Festivalu "Kozara etno 2015" u Piskavici kod Banjaluke najljepšu narodnu nošnju imao je par iz Kulturno-umjetničkog društva /KUD/ "Kolovita" iz Gradiške.

Radovan Majkić iz muške pjevačke grupe "Borino jato" najdalje je bacio kamen s ramena, te osvojio prvo mjesto u ovoj tradiocionalnoj sportskoj disciplini.

U okviru festivala, koji je otvoren u petak, 3. jula, u Piskavici održano je i takmičenje u izvođenju izvorne pjesme gdje je, od 10 izvornih pjevačkih grupa sa područja Kozare i Potkozarja koje su učestvovale u takmičenju, pobijedila muška pjevačka grupa "Potkozarje" iz Prijedora u muškoj kategoriji, dok je u ženskoj kategoriji najbolja bila pjevačka grupa KUD-a "Piskavica".

Slobodan Brdar bio je najbolji u sviranju tambure trožice, autentičnog instrumenta ovog područja.

Koordinator festivala i samostalni stručni sardnik u Turističkoj organizaciji Banjaluka Mladen Šukalo istakao je da je takmičenje u sviranju tradicionalnih instrumenata sa područja Kozare prvi put održano ove godine.

On je istakao da je takmičarski dio programa pratio stručni žiri u sastavu akademskih profesora, sa kojima je o najboljima odlučivao i jedan predstavnik iz naroda, poznavalac kozarskih običaja.

Prema njegovim riječima, Festival "Kozara etno" će raspjevanu i razigranu atmosferu, koja je prethodna dva dana vladala u Piskavici, prenijeti sutra u centar Banjaluke.

"Građani će u 18.00 časova u takozvanom parkiću u Ulici Bana Milosavljevića moći da posjete etno-tržnicu na kojoj će biti izložbno-prodajna postavka tradicionalnih rukotvorina, jela, pića i drugih znamenitosti, kao i suvenira", rekao je Šukalo.

On je dodao da, nakon toga, u 19.00 časova kreće defile svih učesnika festivala koji će prošetati od Narodnog pozorišta Republike Srpske do Trga Krajine.

Scenski prikaz tradicionalnog potkozarskog običaja "Omaja", koji je i tema ovogodišnjeg festivala, biće izveden na pozornici koja će biti postavljena ispred hrama Hrista Spasitelja.

Nakon zvaničnog dijela programa, biće održan koncert Etno-grupe "Iva" iz Doboja.

Festival "Kozara etno" ove godine okupio je više od 300 učesnika iz sedam evropskih zemalja, među kojima su Srbija, Francuska, Mađarska, Bugraska i Crna Gora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije