Društvo

Komić: Napredak u oblasti bezbjednosti saobraćaja

Komić: Napredak u oblasti bezbjednosti saobraćaja
Komić: Napredak u oblasti bezbjednosti saobraćaja

BANJALUKA - Republika Srpska napreduje u oblasti bezbjednosti saobraćaja, uprkos tome što se odvijanje saobraćaja stalno intenzivira i povećava broj učesnika, izjavio je Jasmin Komić, ministar nauke i tehnologije Republike Srpske.

Komić, koji je i predsjedavajući Savjeta za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, naveo je da je za 9 mjeseci ove, u poređenju sa istim periodom prošle godine, smanjen broj saobraćajnih nesreća sa poginulim licima za oko 19 odsto.

"Sa 83 saobraćajne nesreće sa poginulim licima broj je smanjen na 64 poginula. Blago je smanjen i broj nesreća sa teško povrijeđenim licima, a vrlo blago povećanje se javlja kod saobraćajnih nesreća sa lakšim povredama", rekao je Komić novinarima tokom Treće međunarodne konferencije "Bezbjednost saobraćaja u lokalnoj zajednici".

Komić je istakao da su najčešći uzročnici saobraćajnih nesreća prekoračenje brzine, alkohol i nepoštovanje saobraćajnih propisa.

On je naveo da je uređen strateški okvir i da su u toku mnoge aktivnosti u vezi sa bezbjednosti saobraćaja, među kojima je ova konferencija kojom će biti nastavljeno usavršavanje spremnosti učesnika u oblasti bezbjednosti saobraćaja za izvršavanje zadataka.

Komić je dodao da će konferencija omogućiti da budu sagledana nova naučno-tehnološka rješenja, te razmjenu iskustava u regionu u ovoj oblasti.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Srpske Milija Radović naglasio je da savjeti za bezbjednost saobraćaja još nisu formirani u svim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj.

"Ne možemo biti zadovoljni radom polovine od formiranih savjeta. Od formiranih savjeta polovina aktivno radi, a polovina je više na papiru, nego što rade", istakao je Radović.

On je rekao da predstoji veliki posao na animiranju jedinica lokalne samouprave da značajnije prepoznaju svoju ulogu u bezbjednosti saobraćaja, odnosno da rade ono što piše u zakonima, dodajući da lokalne zajednice imaju veliku ulogu kada je riječ o bezbjednosti saobraćaja.

Radović je naveo da se veliki broj saobraćajnih nesreća dogodi na putevima kojima upravlja lokalna zajednica, kao što su ulice u naselju i lokalni nekategorisani putevi.

Predsjednik Programskog odbora za bezbjednost saobraćaja Srbije Krsto Lipovac smatra da su Republika Srpska i Srbija, kada je riječ o bezbjednosti saobraćaja, postigle nešto bolje rezultate od ostatka regiona.

On je naveo podatke prema kojima je za devet mjeseci ove godine u Srbiji u saobraćajnim nezgodama smrtno stradalo 98 lica manje nego u prošloj godini, dodajući da Srbija bilježi pad broja poginulih lica u posljednjih pet godina.

Na konferenciji su dodijeljene i nagrade za postignute rezultate u bezbjednosti saobraćaja, a za najbolje su proglašeni Policijska stanica za bezbjednost saobraćaja Prnjavor, opština Gradiška i Savjet za bezbjednost saobraćaja opštine Gradiška.

Nagrade u kategoriji lokalnih zajednica uručila je ministar uprave i lokalne samouprave Srpske Lejla Rešić, u kategoriji savjeta za bezbjednost saobraćaja ministar saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović, a za policijske stanice načelnik uprave policije Srpske Darko Ćulum.

Komandir Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Prnjavor Slavica Savatić rekla je da to priznanje za MUP, kao i za ovu Policijsku stanicu znači mnogo.

"Prije svega, to je stimulans za dalji rad. To je i jedna velika obaveza da i u buduće postižemo što bolje rezultate i da budemo uključeni u sve aktivnosti koje doprinose poboljšanju stanja bezbjednosti saobraćaja na području Republike Srpske", istakla je Savatićeva.

Zamjenik načelnika opštine Gradiška Goran Đorđić rekao je da uručene nagrade pokazuju da je ta lokalna uprava veoma konzistentno radila i radi na bezbjednosti saobraćaja.

"Imali smo velike bezbjednosne izazove, naročito prošle godine kada je Hrvatska ušla u EU, gdje je u Gradišci, kao najvećem prelazu, došlo do velikih gužvi i u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i veza i našim nadležnim opštinskim odjeljenjem pronašli smo dobra rješenja za to pitanje", naveo je Đorđić.

On je naglasio da se u toj opštini veoma ozbiljno pristupilo formiranju savjeta za bezbjednost saobraćaja i da se u saradnji sa policijom i Auto-moto društvom, konstantno radi na edukaciji svih učesnika u saobraćaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije