Društvo

Konferencija za zaštitu kulturnog naslijeđa "The Importance of Place"

Konferencija za zaštitu kulturnog naslijeđa "The Importance of Place"
Foto: Ilustracija | Konferencija za zaštitu kulturnog naslijeđa "The Importance of Place"

SARAJEVO - Danas je u sarajevskoj Vijećnici svečano otvorena četvrta konferencija „The Importance of Place“ koja ima za cilj očuvanje i zaštitu kulturnog naslijeđa kako u BiH tako i širom svijeta, sa posebnim akcentom na promociju ekoloških i održivih performansi u očuvanju kulturno-historijske arhitektonske baštine u urbanim sredinama.

Svoj doprinos i podršku u održavanju ove manifestacije dala je i društveno-odgovorna kompanija Xella BH, čiji su materijali za gradnju YTONG, Multipor i Silka poznati po svojoj visokoj kvaliteti, otpornosti, izuzetnoj energetskoj efikasnosti i ekološkoj prihvatljivosti.

„Za nas je poseban izazov odgovoriti na kompleksne zahtjeve energetske sanacije objekata kulturno-historijskog arhitektonskog naslijeđa. Objekti ove vrste, kojih je u Bosni i Hercegovini značajan broj, pripadaju svima i trebali bi biti na raspolaganju zajednici u svojoj ljepoti i originalnosti, a ne stajati zatvoreni i daleko od očiju javnosti. Oni moraju zadržati svoju funkcionalnost“, naglasio je je Jasmin Huremović, Country sales manager kompanije Xella BH.

Događaj „The Importance of Place“ je okupio brojne naučnike, arhitekte i stručnjake za restauraciju iz cijelog svijeta koji će se na trodnevnoj konferenciji ovog vikenda baviti pitanjima identifikacije, evaulacije, zaštite i upravljanja kulturnim naslijeđem.

Više detalja o prednostima proizvoda kompanije Xella, sa posebnim fokusom na Multipor ploče koje daju najkvalitetniji odgovor na specifične izazove energetske sanacije, bit će predstavljeno u okviru predavanja Holgera Griebela, šefa managementa Multipora u kompaniji Xella Deutschland, koje je zakazano za subotu u 11.45 na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije