Društvo

Kongres ortopeda i traumatologa na Jahorini

Kongres ortopeda i traumatologa na Jahorini
Kongres ortopeda i traumatologa na Jahorini

JAHORINA - Na Jahorini se održava Prvi kongres ortopeda i traumatologa BiH sa međunarodnim učešćem, kojem prisustvuje oko 300 učesnika i na kojem će biti predstavljeno oko 270 stručnih radova iz ove oblasti medicine.

Organizatori ističu da su zadovoljni velikim odzivom medicinskih radnika iz regiona, kvalitetom radova i raznovrsnim temama, te da je kongres koji je sinoć zvanično otvoren ispunio njihova očekivanja.

Na kongresu se prezentuju radovi autora iz 12 država - svih država regiona, Turske, Irske, Austrije, Izraela, Italije, SAD i Holandije.

"Cilj kongresa je razmjena iskustva u liječenju pacijenata, uspostavljanje profesionalnih veza, te osnivanje udruženja ortopeda BiH koje će raditi na stalnim edukacijama, organizaciji stručnih skupova i simpozijuma i na pozitivnom uticaju na zdravstvo", rekao je Slavko Manojlović, predsjednik Organizacionog odbora Kongresa.

Predsjednik Naučnog odbora skupa Mirza Bišćević istakao je da, s obzirom na opasnost većih invaliditeta kod pacijenata, ortopedi i traumatolozi imaju dodatnu obavezu da sav svoj potencijal iskoriste za dobro pacijenata.

"Medicinski problemi i oni drugi sa kojima se susrećemo u radu su naši zajednički problemi. Zato sa kolegama iz regiona želimo da razmijenimo iskustva i nađemo najveće zajedničke sadržioce da bi rješavali te probleme", rekao je Bišćević i dodao da je na ovom skupu izneseno mnogo novih ideja.

Prema njegovim riječima, u mnogim mjestima BiH u određenim segmentima ortopedije postignuti su vrhunski rezultati koji prate svjetske trendove.

Član Organizacionog i Naučnog odbora skupa Zdenko Ostojić kaže da je značaj kongresa u tome što je podstakao doktore da pišu i prikažu to što rade, a od čega svi učesnici skupa imaju koristi.

"Možda ovo mogu biti koraci ka proširivanju našeg zdravstvenog područja, formiranju centara izvrsnosti. Od novca zavisi kvalitet zdravstvene usluge, ali mislim da smo mi u BiH puno nadišli materijalnu podršku države po pitanju kvaliteta usluge", rekao je Ostojić.

Direktor Instituta za ortopedsku hirurgiju "Banjica" iz Beograda

Zoran Baščarević kaže da su sesije na Kongresu izvanredno posjećene, stručne diskusije usmjerene, a da je komunikacija među ljudima izvanredna.

"Živimo u različitim gradovima i državama, profesionalno gledajući živimo iste živote, imamo iste probleme sa pacijentima, razmišljamo o njima na isti način, rešavamo ih onako kako mislimo da je potrebno, a usmereni smo na svetska iskustva, radove, časopise, pisanja", rekao je Biščarević.

Prema njegovim riječima, učesnici kongresa su shvatili da kroz dogovor i saradnju mogu olakšati probleme koje imaju regionalno.

"Nadam se da će sa ovog skupa da izraste i jedno regionalno udruženje koje bi moglo da se uključi u evropske i svetske forume i tokove, od čega bi najviše koristi imali sami pacijenti", rekao je Baščarević.

Prvi kongres ortopeda i traumatologa BiH sa međunarodnim učešćem završava se 21. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije