Društvo

Korumpirani sarajevski ljekari ostaju bez posla

Korumpirani sarajevski ljekari ostaju bez posla
Korumpirani sarajevski ljekari ostaju bez posla

SARAJEVO- Prvi put u posljednjih 20 godina, zbog korupcije u zdravstvu nekoliko sarajevskih ljekara biće sankcionisano oduzimanjem licence, odnosno prava na samostalan rad.

Kako saznaje „Dnevni avaz", već danas će biti kažnjena prva grupa ljekara „Doma zdravlja Kantona Sarajevo", a zbog prekomjernog propisivanja lijekova i učešća u lancu farmaceutskih lobija i mafije.

‘’Licenca će biti oduzeta onima čiji su slučajevi detaljno zadokumentirani! Međutim, istražni timovi i komisije na terenu rade stalno, tako da možemo očekivati sankcije za desetine ljekara. U prvog grupi nalaze se uposlenici različitih domova zdravlja, a sva dokumentacija bit će proslijeđena nadležnim institucijama ‘’, kazao nam je izvor u Zavodu zdravstvenog osiguranja (ZZO) KS.

Prema našim informacijama, pojedini ljekari godinama su radili s farmaceutskim lobijima, propisivali lijekove samo privilegovanih proizvođača, a zauzvrat dobivali novac ili druge usluge.

Afera "Hipokrat"

‘’Imamo slučajeva da je jedan ljekar dnevno propisivao oko 700 recepata i tako za dan potrošio desetak ljekarskih plata! ZZO KS, kao jedan od najvećih vanbudžetskih fondova u državi, samo prošle godine zbog toga je bio u gubitku 7,5 miliona KM’’, rekao je „Avazov" izvor.

Ovaj slučaj mogao bi otvoriti brojne afere u bh. zdravstvu, a po uzoru na antikorupcijsku akciju „Hipokrat", u kojoj je krajem prošle godine u Hrvatskoj uhapšeno nekoliko stotina ljekara i zaposlenika farmaceutske firme.

Radikalni potezi

Kako saznajemo, u borbi protiv farmaceutske mafije bit će poduzeti brojni radikalni potezi.

Agentima farmaceutskih kompanija bit će zabranjena posjeta ljekarima tokom radnog vremena i ulazak u državne zdravstvene ustanove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije