Društvo

Kovačević: Bilo bi suludo da kažem da se ne osjećam ugroženim

Kovačević: Bilo bi suludo da kažem da se ne osjećam ugroženim
Foto: Vladimir Stojaković | Kovačević: Bilo bi suludo da kažem da se ne osjećam ugroženim

BANJALUKA - Vladimir Kovačević, novinar RTV BN koji je brutalno pretučen prije osam dana, kaže da se ne osjeća uplašenim, ali da mu nakon svega nije svejedno.

"Bilo bi suludo da kažem da se ne osjećam ugroženim", naveo je on, te podsjetio da je pet dana prije napada dobio drugog sina.

Ističe da se sada osjeća poprilično dobro i da neće imati teže fizičke posljedice.

"Imam još poprilično jake vrtoglavice kada hodam", naveo je Kovačević .

PROGNOZE: Naglasio je da mu je dva puta rađen CT glave.

"Prvi je pokazao nagnječenje mozga, ne pretjerano veliko. Drugi je pokazao da je nagnječenje u povlačenju. Psihički sam dobro. Da je svejedno, nije, ali Bože moj, idemo dalje, nema stajanja", istakao je ovaj novinar.

Dodao je da je teško prognozirati kako će se istraga završiti.

"Znam da ljudi rade i zahvalan sam im na tome. Nadam se da će se sve završiti kako treba", rekao je Kovačević.

Zahvalio se rukovodstvu i zaposlenima na UKC RS, i kolegama u BiH i šire, koje su ga podržale.

Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka, upitao je da li se ijedan novinar u BiH može osjećati sigurnim, nakon što je Kovačević brutalno napadnut.

PRITISAK: Na jutrošnjem sastanku Upravnog odbora Kluba, kako je naglasio, doneseno je nekoliko zaključaka.

"Dobili smo informaciju da je policija podnijela Tužilaštvu izvještaj za pokušaj ubistva, a Tužilaštvo je ekspresno potvrdilo da je taj izvještaj zaprimljen. Nama je drago da je naš pritisak urodio plodom i što su uradili ovaj korak", rekao je predsjednik Kluba novinara Banjaluka.

Dodao je da ipak smatra da je to tehnička stvar, te da će svakodnevno pratiti dokle odmiče istraga.

"Upravo zbog toga ćemo svake sedmice imati sastanak ovdje u Klubu novinara i pratićemo dokle je istraga odmakla i kakvi su njeni rezultati", naglasio je Vukelić.

SRAMOTNO: Ocijenio je da je sramotno i neprimjereno to što su, na dan Kovačevićevog izlaska iz bolnice, televizije sa nacionalnom frekvencijom prenijele tekst jednog tabloida iz Srbije, a koji je, kako je rekao, Kovačeviću ponovo stavio metu na čelo.

"Objavili su da je on dobio nekih 80.000 dolara. Da li je trebalo da neki lopov zakuca ponovo na njegova vrata i da traži te pare, da ga prebije, da ga ubije?! Apelujem na sve kolege da odmah prestanu da prenose nepotpisane tekstve sa portala koji nemaju impresum, sa izmišljenih portala koji postoje svega par dana, sa tabloida koji opet crtaju metu na čelu svih novinara. Sramotno je od svih kolega koji su to uradili, i od onog odgovornog ko je odlučio da se takav tekst postavi na njihove sajtove", istakao je Vukelić.

PRIJAVE: Dodao je da je u toku konsultovanje sa pravnicima, a u vezi sa podnošenjem prijava protiv visokopozicioniranih članova vladajućih stranaka, koji, kako je rekao, opravdavaju brutalno prebijanje Kovačevića i podstiču na nasilje prema novinarima.

"Nećemo to tolerisati i narednih dana ćemo razmotriti i sve pravne korake koje ćemo pokrenuti protiv takvih osoba", upozorio je Vukelić, te dodao da među njima ima i lica koja su potpisana punim imenom i prezimenom.

Podsjetio je da Klub novinara šest godina zahtijeva da se napad na novinare tretira kao napad na službeno lice.

"SNSD je, dan nakon što je brutalno prebijen Vladimir Kovačević, izašao sa inicijativom da se promijeni Krivični zakon. Želim da ih podsjetim da je Klub novinara tražio da  se u Krivični zakon ubaci odredba pod kojom bi se napad na novinare tretirao kao napad na službeno lice. Licemjerno je od njih da sada izlaze sa takvim prijedlogom", naglasio je Vukelić.

Vukelić je istakao da ni niko od opozicionih partija nije našao za shodno da amandmanski djeluje kad je u skupštini mjenjan Krivični zakonik.

"Sve šefovi poslaničkih klubova, još u prošlom mandatu, su na sastanku u Klubu novinara obećali da će učiniti sve da se stvore zakonski okviri za normalno djelovanje i rad medija i to se do danas nije desilo", rekao je Vukelić.

KAZNE: Dodao bi da bi ovakva odredba imala preventivni učinak, a kazne za napadače bi bile mnogo oštrije nego što su sada.

Predsjednik Kluba novinara Banjaluka osvrnuo se i na dosadašnju istragu u vezi sa pokušajem ubistva Kovačevića.

"Smatramo i Tužilaštvo i MUP RS onima koji trebaju da posvete sve svoje snage i otkriju ko su počinioci. Ono što nas zabrinjava je to da neke od važnih dokaznih materijala nisu pronašli inspektori, već je otac Vladimira Kovačevića pronašao palicu. I to ne nekoliko kilometara od mjesta napada, već tu, u blizinu", kazao je Vukelić.

DNK: Iz toga se, po riječima Vukelića, može zaključiti da neko od inspektora nije našao za shodno da pogleda ispod auta u blizini da li ima nekog dokaznog materijala.

"To nam zaista stvara sumnju da se ovlaš pristupa cijelom slučaju i želimo da čujemo da li će neko od odgovornih u policiji, od onih koji su bili na uviđaju, odgovarati zbog takvog jednog propusta što važan dokazni materijal nije pronađen. Taj materijal je bio cijelu noć na kiši i možda je nemoguće uzeti DNK uzorak upravo zato što oni to nisu pronašli naveče kada se dogodio napad", zaključio je Vukelić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije