Društvo

Kozarsku Dubicu čeka "stezanje kaiša" i dogodine

Kozarsku Dubicu čeka "stezanje kaiša" i dogodine
Foto: N.N. | Kozarsku Dubicu čeka "stezanje kaiša" i dogodine

KOZARSKA DUBICA, ISTOČNI DRVAR - U pojedinim opštinama u RS u budžetima za narednu godinu nema mjesta za investicije iz lokalne kase jer njihova finansijska situacija nije u najboljem svjetlu, te će sredstva biti dovoljna samo kako bi preživjeli godinu.

Jedna od tih opština je Kozarska Dubica, koju su stare presude dovele pred kolaps, te je imala novčanu krizu ove godine, a ona je neminovna i iduće.

Radenko Reljić, načelnik opštine Kozarska Dubica, kaže da su sjednicu Skupštine zakazali za kraj decembra, kada bi trebalo da usvoje budžet za narednu godinu.

"Budžet je planiran na 5,8 miliona KM i manji je u odnosu na prošlu godinu. Novca nemamo i ne možemo ići u deficit, a problemi su nastali zbog zaduživanja ranijih godina", rekao je Reljić za "Nezavisne".

Istakao je da ih takvo stanje očekuje i narednih godina, te da je potreban dug period da se sve dovede u normalno stanje i ustabili budžet.

"Mnogo postupaka se vodi protiv opštine Kozarska Dubica, te opštinu tuže za sve i svašta, izgleda da je to ovdje postao trend", kaže Reljić.

On ističe da za investicije iz budžeta za narednu godinu neće biti prostora, te da će biti dobro ako bude bilo novca iduće godine za osnovne potrebe.

"Stipendije, socijalna pomoć već kasne u ovoj godini, ne znam hoću li uspjeti podijeliti i plate do kraja mjeseca. Ako bude došlo do novih presuda, ni osnovne potrebe za narednu godinu se neće moći pokriti iz budžeta", kaže Reljić.

Ipak, dodaje da višak radnika nije problem, te da ih ima desetak.

"Kad bih otpustio sve radnike, da niko ne radi na opštinskom budžetu, trebalo bi najmanja 12-13 radnika da dođemo na nulu. Imali smo smanjenja plata. Konkretno, kao načelnik imam najnižu platu od svih načelnika, a imamo najniže koeficijente, najniže odborničke naknade, samo da bismo održali rad", rekao je Reljić.

Ističe da je rješenje štednja, a bez daljeg zaduživanja.

"Sljedećih 10 do 15 godina mora da bude ovako kao što je sada, druge nema, jer pare nam neće pasti sa neba. U januaru već treba da nam pristigne presuda od 60.000 KM zato što je neko drugi zabrljao prije mene", rekao je Reljić i dodao da se tužbe vuku po dvadestak godina i sada dolaze na naplatu.

Probleme u budžetu ove godine imala je i opština Istočni Drvar, te su, kako kaže Milka Ivanković, načelnica, za tekuću godinu imali budžet od milion i 110.000 KM, koji nije ispunjen, ali da su uspjeli izmiriti sve osnovne potrebe.

"Planirani prihodi nisu išli svojim tokom. S obzirom na situaciju koja je bila u Šumskom gazdinstvu 'Istočni Drvar', planirana sredstva od prihoda šumske takse nisu išla intenzitetom kako smo očekivali, ali očekujemo da ćemo do kraja godine napuniti budžet i da će nam novac od taksi biti uplaćen", kaže Ivankovićeva.

Dodala je da ove godine nisu dobili planirana sredstva za razvoj izrazito nerazvijenih opština od Ministarstva lokalne uprave i samouprave RS.

"Budžet za narednu godinu još nije usvojen. Predali smo Nacrt budžeta nadležnom ministarstvu i dobili smo preporuku, te bi on pred Skupštinom trebalo da se nađe u ponedjeljak. Planirani budžet je 982.000 KM, te bi s prihodima od šumske takse trebalo da imamo za investicije i za razvoj opštine", kaže Ivankovićeva.

Opština Novo Goražde ove godine nije imala problema sa budžetom, a kako kaže Boriša Jakšić, načelnik Odjeljenja za poslove Opštinske uprave Novo Goražde, bilo je prostora za investicije u ovoj godini, a biće i sljedeće.

"Za investicije uvijek treba više novca. Mi smo za investicije planirali 360.000 KM, isključivo iz sopstvenog budžeta", rekao je Jakšić, koji kaže da je planirani budžet za narednu godinu nešto manji u odnosu na prošlu i iznosi 1,94 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije