Društvo

Kramarić: Napad na katoličku crkvu je napad i na RS

Kramarić: Napad na katoličku crkvu je napad i na RS
Kramarić: Napad na katoličku crkvu je napad i na RS

BANJALUKA - Katolička crkva je dio identiteta i Republike Srpske i napad na njenu imovinu i vjernike napad je na RS.

Poručio je to danas Zlatko Kramarić, hrvatski konzul u Banjaluci, nakon razgovora s fra Markom Kovačićem, sa kojim je obišao crkvu Blažene djevice Marije u Mišinom Hanu, čija je ulazna vrata početkom mjeseca motornom pilom oštetio 42-ogodišnji Ðuro Majstorović, kojeg je policija okvalifikovala kao psihički oboljelu osobu.

"Sumnjamo da je riječ o rastrojstvu, ovdje je namjera očita", napomenuo je Kramarić.

Dodao je da je policija RS izrazila žaljenje zbog incidenta i da je dobio obećanja od institucija da će štititi imovinu katoličke crkve i vjernika.

Njegov domaćin fra Marko Kovačić je napomenuo da je u posljednja dva mjeseca napadnut i povratnik, koji je uspio da se odbrani od napadača u vlastitom domu.

Dodao je i to da jedino s Majstorovićem ima problem već godinama.

"Kada smo izbjegli devedesetih godina, uzurpirali su bazen s vodom od crkve i mi smo ga vratili 2012. godine. Od tada kreću prijetnje, puštanje stoke na imovinu, a sada i ova vrsta napada. Bazen je namijenjen za jednu kuću, a ne sedam koliko ih se bilo priključilo. Tu opština treba da reaguje, neka priključe nas ili mještane na svoj vodovod, koji je pola sata odavde", napomenuo je on, tvrdeci da svi apeli u tom smjeru do sada nisu dali rezultate.

Istorija crkve

Crkva je podignuta 1884, obnovljena je 1905. godine, dok je zvonik uraden dvije decenije kasnije. Župa je prije rata brojala nekoliko hiljada vjernika, a danas ih je 137.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije