Društvo

Kreativna jaja kojima ćete razveseliti mališane i oduševiti goste

Kreativna jaja kojima ćete razveseliti mališane i oduševiti goste
Kreativna jaja kojima ćete razveseliti mališane i oduševiti goste

Farbanje i dekorisanje jaja za Vaskrs/Uskrs je dugogodišnja tradicija. Ipak, sam čin jednostavnog ubacivanja jaja u boju je ponekad dosadan za one koji žele da budu kreativniji i drugačiji.

 Ako vam je dosadilo da bojite i ukrašavate jaja svake godine na isti način, donosimo vam nove ideje, kojim ćete razveseliti mališane, posebno ako ih uključite da vam pomažu, i oduševite goste.

SILUETE

Čitav trik da biste dobili siluete na jajima je u tome da se, prije farbanja, na jaja zalijepe naljepnice u željenom obliku. Poslije farbanja one se skinu i eto siluete. Definitivno vrijedno probe, a sa oblicima možete eksperimentisati.

DEKUPAŽ

 Skuvajte jaja ili ih obojite, pa sačekajte da se potpuno ohlade. Izdvojite printani sloj salvete i makazama pažljivo isijecite motiv koji ćete lijepiti na jaje. Mjesto na kome ćete zalijepiti motiv namažite bjelancetom koristeći četkicu. Nakon nanošenja bjelanceta stavite isječeni motiv i pažljivo pritiskajte prstima od centra motiva ka krajevima, kako se salveta ne bi pocijepala. Kada se motiv zalijepi, možete cijelo jaje ponovo premazati bjelacetom.

FOLIJA

Otkinite komad aluminijumske folije, izgužvajte ga, te ga opet odmotajte. Sipajte na foliju akrilnu boju, ali vodite računa da pokrije cijelu foliju. Stavite jaje na foliju i stisnite ga rukom dovoljno jako da boja s folije pređe na jaje. Postupak možete ponavljati nekoliko puta sve dok ne dobijete željenu boju.

KONAC

Za jaja obmotana koncem će vam trebati malo deblji konac i ljepilo. Umočite jedan kraj konca u ljepilo. Koncem omotajte jaje, a svaki omotaj oko jaja dodatno učvrstite ljepilom, kako vem se sve ne bi raspalo. Odrežite konac i kraj pričvrstite ljepilom. Ako želite, uzmite konac druge boje i omotajte i njega oko jajeta. Nakon što ste omotali jaje koncem umotajte jaje u plastičnu vrećicu i  držite čvrsto dok se ljepilo ne osuši.

TAČKICE

 One su uvijek u modi, a da bi vam jaje bilo tačkasto ili tufnasto, kuvano jaje uronite na četiri do šest minuta u boju za jaja, te nakon toga ostavite da se dobro osuši. S bijelim ili neke druge boje dekorativnim markerom napravite tačke po jaju. Za kraj na vrh jajeta možete zalijepite mašnicu. Ukoliko za ovo nemate vremena, oko obojenog jejeta možete staviti trakicu s tufnicama ili napraviti mašnice.

ČIPKA

Ova ideja se može realizovati tako što se čipkica prisloni na jaja, onda se ofarbaju, a na mjestu gdje je bila čipka ostaje nežna šara.  Druga varijanta je da se na ofarbana, jednobojna jaja prilijepi neka tanka čipka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije