Društvo

Kritične tačke sanirane ili se završavaju

Kritične tačke sanirane ili se završavaju
Kritične tačke sanirane ili se završavaju

BIJELJINA - Direktor "Voda Srpske" Dragan Anđelić danas je sa saradnicima obišao obaloutvrdu na Drini kod Bijeljine, koja je nakon razaranja u majskim poplavama sanirana i podignuta za još metar i po visine.

Pomoćnik direktora "Voda Srpske" Rada Baričanin rekla je novinarima da je ova investicija na lokaciji "Tri dlake" u Kojčinovcu oko 80.000 KM i da je sada ovaj dio Semberije obezbijeđen za slučaj većih voda, a zaustavljena je i erozija poljoprivrednog zemljišta koja je prijetila i stambenim objektima.

Prema njenim riječima, u majskom razaranju Drina je odnijela ogromnu količinu zemlje na ovoj lokaciji, obaloutvrda je u bujici nestala u dužini od 60 metara, a u širini od 25 metara, dok je voda izdubila zemljište više od pet metara u dubinu.

"Nova obaloutvrda urađena je dužinom od 150 metara, čvrstim kamenom nadvišena je za 1,5 metara od ranije postojeće, a uređen je i put uz obaloutvrdu koji je komunikacija između bijeljinskih naselja Janja i Amajlije", precizirala je Baričaninova.

Ona kaže da su pored ove kritične tačke u Semberiji, gdje su radovi na sanaciji završeni, u završnoj fazi i radovi na nasipu Visoč u Batkoviću gdje je u maju nasip nakon prelivanja probijen na više mjesta.

"Uprkos lošem vremenu, glavnina radova na ovom nasipu biće završena do kraja mjeseca, a finalni radovi okončaće se do polovine oktobra", najavila je Baričaninova.

Prema njenim riječima, izvođač je već uveden i za izgradnju privremenog nasipa na lokaciji Orlovo Polje koji će biti viši od postojeće saobraćajnice za 1,5 metara i zaštitiće od visokih voda Drine bijeljinska naselja od Amajlija, preko Popova do Janje.

Baričaninova je rekla da je vrijednost ove investicije 250.000 KM, a glavni nasip Orlovo Polje, koji će se graditi uz pomoć kredita Svjetske banke, koštaće 13,8 miliona dolara. Početak radova planiran je za građevinsku sezonu 2015.

Predsjednik mjesne zajednice Kojčinovac i Čardačine Ljubo Maletić rekao je novinarima da će sanirana obaloutvrda u ovom naselju zaštititi od novog plavljenja hiljade kuća uz Drinu, sve do Rače.

On je pohvalio "Vode Srpske" koje su nakon majske poplave ispoštovale zahtjeve građana i prije roka do jeseni na kvalitetan način završili sanaciju ovog dijela drinske obale.

Maletić je podsjetio i na važnost puta uz obaloutvrdu koji je komunikacija za mještane bijeljinskih sela uz Drinu i koji poljoprivrednicima omogućava da sa njiva izvuku hranu, a iz šuma drvo za ogrijev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije