Društvo

Kroz kapiju gledaju tvornicu koju su izgradili

Kroz kapiju gledaju tvornicu koju su izgradili
Foto: N.N. | Kroz kapiju gledaju tvornicu koju su izgradili

TUZLA - Dvadesetak bivših radnika Tvornice transportnih uređaja Tuzla juče je pokušalo ući u krug tvornice, ali im to nisu dozvolili radnici iz osiguranja. Radnici su po ko zna koji put pozvali vlast da ispuni obećanja.

Prije dvije godine TTU je otišao u stečaj, a federalna i kantonalna vlast radnicima su dale razna obećanja. U staroj fabrici otvorena je nova firma "TTU Energetik" u vlasništvu "Elektroprivrede" i RMU Banovići, koja radi punom parom. Radnici čekaju godinama da se riješi njihov status.

"Ja sam za penzije. Nas ima 12 radnika koji smo stekli uslove za penziju još 2015. godine. Po tom pitanju niko ništa nije uradio kao što su ranije vlade to rješavale. Ova vlada nas je gurnula u stranu i stvara od nas socijalne slučajeve", rekao je Nusret Delagić, bivši radnik TTU-a, i pozvao federalnog premijera Fadila Novalića da pokaže ček od penzija s obzirom na to da je rekao da je riješen slučaj bivših radnika ove fabrike.

Slobodan Lazić, jedan od radnika, radio je 36 godina u tvornici i sada, kako kaže, nema od čega da živi. Do penzije mu treba još više od tri godine.

"Socijalni smo slučajevi i ja i ovi radnici. Bego Gutić (premijer Tuzlanskog kantona) je rekao da će do Nove godine vratiti 150 radnika. Vraćeno je 80, treba još 70. Neka nam isplati pola plata što nam je dužan", rekao je on i naglasio da ima mjesta za njega kao zavarivača u novoj firmi "TTU Energetik", ali da se preko veze i političkih stranaka primaju radnici, odnosno poslušni i podobni.

On je dva puta aplicirao za posao u toj firmi, ali nikada ga nije dobio.

Obrazac za posao sanas je ponovo na kapiji firme popunio i Mehmed Terzić.

"Ne znam više ni sam šta da radim. Vlast vrši genocid nad radnicima TTU-a. Toliko godina čekamo da riješe ono što su obećali, što su dužni da riješe, tj. uvezivanje cjelokupnog radnog staža, vraćanje 150 radnika na posao i zbrinjavanje ostalih. Mi čekali, ne možemo čekati više. Nemamo od čega da živimo. Jutros smo pokušali da uđemo i kažemo: Direktore, izađi. Nije ovo tvoje, bolan. Nisi ti oslobodio ovu državu ni izgradio ovu firmu", rekao je Terzić i naglasio da mu nije jasno zašto za njega i njegove kolege nema radnog mjesta u novoj firmi u kojoj se svakodnevno zapošljavaju osobe koje nisu radile u nekadašnjem TTU.

I ostali radnici danas su ponovo aplicirali za posao, nadajući se da će konačno doći do radnog mjesta u tvornici koju su izgradili, a koju sada gledaju samo kroz kapiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije