Društvo

Kuću kupili na kredit, a sad će je uništiti klizište

Kuću kupili na kredit, a sad će je uništiti klizište
Kuću kupili na kredit, a sad će je uništiti klizište

U naselju Rudnik kod Kiseljaka mladi bračni par Mersim i Harisa Litrić kupili su kuću na kredit, no aktiviralo se klizište koje prijeti da je potpuno uruši.

Litrići imaju i dvoje male djece Ilmihanu (7) i Irmu (2) pa se boje za njihovu sigurnost, budući da zidovi kuće postepeno popuštaju i pucaju, prenosi Avaz.

- Digao sam kredit i sa suprugom kupio ovu kuću. Nakon dvije godine pojavilo se klizište iznad nje. Klizište je uništilo i potporni zid koji je već postojao. Radio sam drenažu, ali nije pomagalo. Čistio sam tri puta zemlju i blato koje je bilo uz zid kuće do prvih prozora. Svaki dan gledamo u nebo i pratimo vremensku prognozu, jer bojimo se velikih padavina što bi uzrokovalo ponovno pokretanje klizišta - objašnjava Mersim.

Litrići su sad u bezizlaznoj situaciji, novac su potrošili na kuću u kojoj se boje boraviti. Nisu imali drugo rješenje već su započeli izgradnju nove kuće na novoj parceli par stotina metara dalje.

- Uradio sam temelje i coklu, to mi je pomogao Suljo Bejtić, vlasnik mlina „Mlino-produkt" iz Gromiljaka. Obratio sam se i Općini Kiseljak, nadam se da će mi izaći ususret i pomoći da sagradim ovu kuću, a uvijek je bilo humanih ljudi koji će mi možda pomoći, uzdam se u Boga i u narod - kaže stidljivo Mersim.

Kod porodice Litrić smo zatekli i Sulju Bejtića, prvog od donatora ovoj porodici.

- Treba ovoj omladini pomoći. On sam radi, valja prehraniti porodicu, a jedno dijete ide i u školu. Miran je i pošten i veliki radnik. Pomoći će komšije radeći na akcijama, ali eto treba kupiti građevinski materijal - kaže Bejtić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije