Društvo

Kusturica: Mehmed-paša Sokolović jedan od njihovih koji nikad nije prestao da bude i naš

Kusturica: Mehmed-paša Sokolović jedan od njihovih koji nikad nije prestao da bude i naš
Foto: Srna | Kusturica: Mehmed-paša Sokolović jedan od njihovih koji nikad nije prestao da bude i naš
Srna

ANDRIĆGRAD - Direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica rekao večeras u Andrićgradu na otvaranju skupa posvećenog životu i djelu Mehmed-paše Sokolovića da je sve što je vezano za pojam Mehmed-paše Sokolovića uzvišeno, "jer je on dio našeg plemstva i koji je u vremenu kada smo gubili svoju državnost postao jedan od njihovih a nikada nije prestao da bude jedan od naših".

"Mehmed-paša Sokolović nije bio samo graditelj, vojskovođa i moćnik, već je i čovjek koji je obezbijedio opstanak Pećke patrijaršije", istakao je Kusturica u obraćanju na skupu "Život i djelo Mehmed-paše Sokolovića", čiji je organizator Andrićev institut.

Kusturica je rekao da Mehmed-paši Sokoloviću, kao svijetloj istorijskoj ličnosti, treba zahvaliti za opstanak Pećke patrijaršije, kao i njegovom bratu za opstanak manastira Mileševa.

On smatra da istoriju treba posmatrati kao zbir sintetičkih svojstava, gdje sve nije ni crno, niti bijelo, te da upravo u prošlosti treba tražiti ohrabrenje koje je, možda, najbolje pronaći u liku i djelu Mehmed-paše Sokolovića.

"Kad se pogleda evropsko vrijeme, koje nam je isticalo sve vrijeme srednjeg vijeka, mi govorimo o Evropi, što bi rekli Hrvati, koja je križala svoje ulice pod pravim uglom, pravila trgove na kojima se odvijao društveni život. Kod nas je to ostalo u srednjem vijeku i stvaralo je resentimane, nezadovoljstvo, loš odnos prema prošlosti. Mislim da upravo u toj prošlosti treba da tražimo ohrabrenje koje je, možda, najbolje pronaći u liku i djelu Mehmed-paše Sokolovića", istakao je Kusturica.

On je podsjetio da je opština Višegrad jednu donaciju pretvorila u postavljanje spomenika Mehmed-paši Sokoloviću, koji je imao veliku pažnju u javnosti.

"Vjerujemo u to da postoje univerzalne ljudske vrijednosti, one koje sežu izvan običnog života i koje ostavljaju duboke tragove kao što je ostavio most, ćuprija na Drini. A, kao što reče Dostojevski, preživjećemo zahvaljujući ljepoti, a ako išta imamo u našoj blizini, što nas prevodi u to preživljavanje - to je veliko djelo Mehmed-paše Sokolovića", naglasio je proslavljeni srpski režiser.

On je izrazio zadovoljstvo što su građani pokazali interesovanje za večerašnji značajan skup posvećen životu i djelu Mehmed-paše Sokolovića.

"Lijepo je gledati vas večeras što se divite nečemu što nije profano i što se ne tiče života koji živimo i koji je težak i nezanimljiv. Divno je što ste pokazali interesovanje za događaj koji je za nas vrlo značajan, a to je sve što je vezano za život Mehmed-paše Sokolovića. To je uzvišeno i on je dio našeg plemstva", istakao je Kusturica.

Nakon Kusturičine uvodne riječi učesnicima skupa obratio se magistar iz Turske Enes Demir, zaposlen u Generalnoj direkciji državnih arhiva Republike Turske.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije