Društvo

Kuzmanović: Naučnici da djeluju zajednički

Kuzmanović: Naučnici da djeluju zajednički
Kuzmanović: Naučnici da djeluju zajednički

BANJALUKA - Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović izjavio je da današnji okrugli sto u Banjaluci o temi "Uloga nauke i akademija u razvoju društva" predstavlja skup kompententnih ljudi, naučnika i istraživača, koji govore o nauci i akademijama, kao najvećim naučnim institucijama.

Kuzmanović je novinarima u Banjaluci u pauzi okruglog stola rekao da je cilj skupa da naučni radnici što više zajednički djeluju na polju nauke i tehnologije, u funkciji naučnih dostignuća u toj oblasti.

On je naglasio da nauka nije ničije vlasništvo, već opšte dobro, i da je najsnažnija energija koja pokreće razvoj i stvara uslove za bolju budućnost.

"Uvjeren sam da će ovaj skup dati i skroman doprinos nauci, ali i još više učvrstiti kulturu mira i saradnje", poručio je Kuzmanović.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić rekao je da je ovaj krugli sto u funkciji nauke i razvoja društva.

On je naveo da će danas na ovom skupu govoriti o ulaganju u istraživanje i razvoj nauke i kulture, kao investiciji za budućnost.

Komić je napomenuo da je o ovoj temi govorio u Briselu, gdje je naglasio da bez nauke nema napretka nijednog društva, da nauka ne poznaje granice, te da jedino ona može riješiti izazove čovječanstva.

Organizator okruglog stola su Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske i Svjetska akademija umjetnosti i nauka.

Okruglom stolu, osim organizatora i članova SANU, prisustvuju akademici iz Crne Gore, i akademik Ivo Šlaus, počasni predsjednik Svjetske akademije umjetnosti i nauka, te ministar omladine i sporta Srpske Srpske Nada Tešanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije