Društvo

Kuzmić: Bronhijalna astma nije bezazlena bolest

Kuzmić: Bronhijalna astma nije bezazlena bolest
Kuzmić: Bronhijalna astma nije bezazlena bolest

BANJALUKA - Banjalučka Klinika za plućne bolesti danas je povodom 5. maja Dana borbe protiv bronhijalne astme organizovala besplatnu provjeru funkcije pluća odnosno spirometriju.

Akcija je organizovana u centru garada u parku "Petar Kočić", a brojni Banjalučani iskoristili su priliku da provjere svoje zdravlje.

Mr Boro Kuzmić, specijalista za plućne bolesti banjalučke Klinike za plućne bolesti je kazao da je bronhijalna astma nezanemariv problem u svijetu i da od ove bolesti boluje od pet do sedam odsto stanovništva.

"Tako je i kod nas u RS i Bosni i Hercegovini, a kod djece je taj procenat veći i iznosi i do 15 posto. U svijetu boluje oko 300 miliona ljudi, a oko 100.000 umre, što znači da to nije bezazlena bolest", izjavio je Kuzmić za Anadolu Agency.

On je naglasio da je otkrivanje bronhijalne astme važan faktor, jer ako se otkrije može se prevenirati i uspješno kontrolisati.

Ljekari Klinike za plućne bolesti na licu mjesta su kontrolisali nalaze građana, pri čemu su nekima savjetovali da se jave specijalistima klinike.

 

 

  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije