Društvo

Lakše do skupih terapija

Lakše do skupih terapija
Lakše do skupih terapija

BANJALUKA - Sredstva prikupljena na aukciji umjetničkih slika u Banji Vrućici u iznosu od 76.000 KM pomoći će da se lakše dođe do skupih terapija koje su potrebne u liječenju oboljelih od rijetkih bolesti, saopšteno je iz Saveza za rijetke bolesti Republike Srpske.

Iz Saveza izražavaju zahvalnost Vladi Republike Srpske, sa premijerom Željkom Cvijanović na čelu, i ministru zdravlja i socijalne zaštite Draganu Bogdaniću, te svim donatorima koji su svojim prisustvom podržali aukciju i doprinijeli da za početak rada Saveza budu obezbijeđena značajna sredstva koja će pomoći oboljelima od rijetkih bolesti u liječenju.
 
U skladu sa Programom za rijetke bolesti Republike Srpske, koji je usvojila Vlada Republike Srpske za period 2015-2020. godina, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite imenovalo je Komisiju za rijetke bolesti Republike Srpske koja će zajedno sa Savezom izraditi kriterijume i odrediti prioritete za utrošak prikupljenih finansijskih sredstava.
 
Trenutno se radi na uspostavljanju registra oboljelih od rijetkih bolesti kako bi ova sredstva mogla da se usmjere za nabavku terapija za prioritetne slučajeve, onima kojima je terapija neophodna, a da nisu u situaciji da sami finansiraju liječenje, ističe se u saopštenju.
 
Na inicijativnu Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, a pod pokroviteljstvom premijera Željke Cvijanović, 1. jula  u hotelu "Kardial" u Tesliću održana je aukcija umjetničkih slika pod nazivom "U srcu prirode – humanost na djelu", čiji je prihod namijenjen djeci oboljeloj od rijetkih bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije