Društvo

Lažni lijek kupljen u Banjaluci

Lažni lijek kupljen u Banjaluci
Lažni lijek kupljen u Banjaluci

BANJALUKA - Dvije serije krivotvorenog lijeka somatropina, kojim se liječi poremećaj rasta kod djece, kupljene su u jednoj privatnoj banjalučkoj apoteci, zbog čega iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH pozivaju građane da ne koriste sporni medikament - ukoliko su ga kupili.

Riječ je o lijeku Norditropin SimpleX 10 mg/1,5 ml otopina za injekciju, a sporne serije označene su na rumunskom jeziku i nose obilježja SC11255, sa rokom upotrebe do novembra 2016, te CL70711, kojem rok ističe u avgustu 2017. godine.

Da je jedan pacijent sporne lijekove kupio u Banjaluci, Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH je obavijestila Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode, i to nakon prijave zastupnika, preduzeća "Novo Nordisk" Hrvatska.

"Na osnovu istrage koja je sprovedena, utvrđeno je da proizvođač 'Novo Nordisk' navedene serije nije nikada proizveo i stavio u promet putem legalnog lanca distribucije, te je sumnja u krivotvoreni lijek potvrđena", saopšteno je iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Iz Agencije su pacijente koji posjeduju sporni lijek zamolili da ga ne upotrebljavaju zbog potvrđene sumnje u ispravnost, te da Agenciju obavijeste o nazivu i adresi apoteke u kojoj su lijek dobili.

"Takođe, naglašavamo, da predmetni lijek - Norditropin SimpleX 10 mg/1,5 ml otopina za injekciju, nema dozvolu za stavljanje u promet u BiH, izdatu od strane naše agencije", kažu u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Iz Republičke uprave za inspekcijske poslove danas nam je rečeno da su zdravstveni inspektori na terenu, te da vrše pojačan nadzor, kojim provjeravaju da li se u apotekama prodaje sporni lijek.

Ranije je Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode na posebni oprez pozvala sve farmaceutske veleprodaje, apoteke i pacijente, zbog sumnje da se na tržištu BiH pojavio lažni somatropin, kojim se liječi poremećaj rasta kod djece i koji je zamjena za hormon rasta kod odraslih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije