Društvo

Lažni volonteri zarađuju na tuđoj muci

Lažni volonteri zarađuju na tuđoj muci
Foto: NN | Lažni volonteri zarađuju na tuđoj muci

BANJALUKA, PRIJEDOR - Lažni humanitarci, koji navodno prikupljaju pomoć za osobe u teškoj materijalnoj situaciji ili za liječenja djece u inostranstvu kojoj su potrebne hitne operacije, sve češće se mogu sresti na ulicama i time bacaju ljagu na prava humanitarna udruženja.

Iz humanitarnih udruženja upozoravaju na ovu pojavu i kažu da je, nažalost, humanitarni rad postao biznis za mnoge i mjesto zloupotreba, jer mnogi građani, vjerujući udruženjima, doniraju novac, a on ode u "krive ruke".

Iz Humanitarne organizacije "Budimo ljudi" Banjaluka kazali su da se zalažu da humanitarne akcije organizuju organizacije koje su registrovane, koje se mogu kontrolisati, gdje se u svakom momentu može vidjeti priliv novca i sredstva koja su namijenjena određenoj osobi za koju se vodi akcija.

"Prošle godine krenuli smo s osnivanjem saveza humanitarnih organizacija i udruženja građana, to je sada pri kraju što se tiče sudskog registrovanja saveza", kazala je za "Nezavisne" Daniela Ratešić-Došen, v.d. predsjednika Udruženja "Budimo ljudi".

Kako kaže, jedna od prvih aktivnosti saveza biće da se krene u izmjenu Zakona o fondacijama i udruženjima građana, koji na neki način nije dovoljno precizirao takve stvari.

"Samim tim se stvara prostor da određena fizička lica mogu manipulisati tim humanitarnim akcijama", rekla je Ratešić-Došenova.

Ističe da se u posljednje vrijeme pojavljuje sve veći broj lažnih volontera i humanitarnih akcija, ali i da "ne čudi, budući da je ekonomska situacija kod nas katastrofalna i ljudi više ne prežu ni od čega".

"Da li na taj način pokušavaju prehraniti porodicu, ne znam, ne možemo reći šta je tačno u pitanju, jer niko normalan se ne bi igrao takvim stvarima i naškodio nekome kome je stvarano potrebna pomoć", ističe ona.

Smatra da bi, kako bi se stalo u kraj ovom problemu, u jaču kontrolu trebalo da se uključi i MUP RS, kao i razne institucije.

Iz Udruženja roditelja djece s posebnim potrebama "Neven" iz Prijedora ističu da su lažni volonteri već godinama prisutni.

"To su uglavnom pojedinci, koji kada se spomene policija pobjegnu glavom bez obzira", kazala je Vesna Berić, predsjednica Udruženja.

Prema njenim riječima, lažni humanitarci su kao savremeni prosjaci.

"To nije humanost od koje neko ima koristi, jednostavno je njima to postao biznis", kazala je Berićeva.

Iz Humanitarnog udruženja žena "Arta" Bijeljina kažu da je sve veći broj onih koji pokušavaju na lak način doći do materijalnih sredstava, koji su uglavnom radno sposobni pojedinci, pa ne čudi što se odluče da glume lažne humanitarce.

Mia V. iz Banjaluke kaže da je došlo do toga da danas više ne može da pomogne onome kome je stvarno pomoć potrebna, jer više ne zna ko u stvari radi za neko udruženje, a ko se lažno predstavlja.

"Kada posumnjam da je neko lažni volonter, zatražim da mi pokaže neku legitimaciju i tada uglavnom pobjegne. Užasno je što neko vara iza navodnog humanitarnog rada", rekla je ova Banjalučanka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije