Društvo

Liječenje plaćaju i radnici sa 40 godina staža

Liječenje plaćaju i radnici sa 40 godina staža
Liječenje plaćaju i radnici sa 40 godina staža

BANJALUKA - U Republici Srpskoj bi trebalo da se uvede osnovni besplatni paket zdravstvenih usluga za sve građane, kako bi se izbjegao apsurd da zaposleni kojima se ne uplaćuju doprinosi moraju plaćati zdravstvene usluge, a nezaposleni koji su prijavljeni na biro za zapošljavanje imaju pravo na besplatne usluge.

U ovome se slažu predstavnici poslodavaca i sindikalaca u RS i naglašavaju da svi građani, a posebno radnici, moraju imati pravo na besplatne osnovne zdravstvene usluge.

Miodrag Femić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine RS, kaže da se u FBiH već krenulo ovim putem i da se radi na uvođenju osnovnog paketa besplatnih zdravstvenih usluga.

"Mi smo prije nekoliko godina predlagali to i ovdje kod nas. Napravili smo i čitav plan, ali nadležne institucije nikada nisu htjele to da razmatraju. Prema našem proračunu, taj osnovni paket koji bi uključivao preglede, laboratorijske analize, RTG godišnje bi država trebalo da plati oko 120 miliona KM", kaže Femić.

Saša Trivić, potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, kaže da je apsurd da radnik koji radi 40 godina i sve to vrijeme plaća doprinose iz kojih se finansira zdravstveno osiguranje za nezaposlene, dođe u situaciju da ne može da ovjeri knjižicu i mora plaćati da se liječi.

"I sad taj radnik mora sve zdravstvene usluge plaćati i kasnije refundirati, odnosno prisilili su radnika da pritišće nesavjesnog poslodavaca, a to bi država trebalo da radi", kaže Trivić, dodajući da država vrlo lako može pritisnuti poslodavce da plaćaju doprinose i poreze da to hoće, ali da radnik ne smije biti oštećen, te da mora imati pravo na besplatno liječenje.

U domovima zdravlja kažu da imaju sve veći broj pacijenata kojima nisu ovjerene knjižice i koji moraju plaćati pune cijene zdravstvenih usluga.

"Te cijene nisu male. Na primjer, pregled ljekara opšte prakse je 30, a specijaliste 40 KM ako vam nije ovjerena knjižica. Osnovne laboratorijske analize, koje vam skoro uvijek traži svaki ljekar, a koje podrazumijevaju, između ostalog, kompletnu krvnu sliku, šećer u krvi, holesterol i urin, košta oko 30 KM", kažu u domovima zdravlja.

Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, kaže da će u narednom periodu biti intenzivirana kontrola od strane inspekcijskih službi i Poreske uprave RS.

"Ide se na informatičku uvezanost između Poreske uprave, Inspektorata, Fonda zdravstvenog osiguranja, Fonda PIO i jednim klikom će se moći provjeriti da li taj radnik radi kod nekog poslodavca, a koristi zdravstveno osiguranje za nezaposlene, što se dešava stalno. Smatram da je to veliki bezobrazluk", naglasio je Savanović, dodajući da se godišnje izdvaja 60 miliona KM za doprinos za nezaposlene, a da dobar dio tih ljudi radi na crno.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja kažu da je korišćenje prava zdravstvenog osiguranja uslovljeno uplaćivanjem doprinosa, ali da je značajnom broju lica omogućeno da koriste zdravstvenu zaštitu, čak i kada za njih nisu uplaćeni doprinosi.

"To se odnosi na trudnice i porodilje, oboljele od malignih bolesti, dijabetesa, zaraznih bolesti, mentalnih bolesti, progresivnih

mišićnih oboljenja, RVI, porodice poginulih boraca, lica s transplantiranim organima, kao i za sve hitne slučajeve", kažu u Fondu.

Cijena usluga ako knjižica nije ovjerena

30 KM pregled ljekara opšte prakse

40 KM pregled specijaliste

30 KM osnovna laboratorijska analiza

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije