Društvo

Ljekari i sestre moraju da plate liječenje

Ljekari i sestre moraju da plate liječenje
Ljekari i sestre moraju da plate liječenje

BANJALUKA, DOBOJ - Zdravstveni radnici u Doboju, Bijeljini, Istočnom Sarajevu i Banjaluci ne mogu da ovjere zdravstvene knjižice, a za liječenje moraju plaćati punu cijenu usluga.

Ovo je juče za "Nezavisne" potvrdio Miodrag Femić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine RS, navodeći da zbog dugova za doprinose, koje ima veliki broj zdravstvenih ustanova, medicinari ne mogu da se liječe. Naveo je da su problem, između ostalih, s ovjeravanjem knjižica imali radnici u Domu zdravlja Banjaluka, u UKC RS i mnogi drugi.

"To se događa u zadnje vrijeme vrlo često i sve veći broj zaposlenih u  domovima zdravlja i bolnicama ne može da ovjeri knjižicu. Ti ljudi nisu krivi za kolaps zdravstva u RS i nisu zaslužili da moraju razmišljati čime će platiti liječenje", naveo je Femić, dodajući da je zdravstvenim radnicima došla voda do grla.

Ukupan dug za doprinose prema Fondu zdravstvenog osiguranja RS na kraju pro{e godine iznosio je 279,6 miliona KM, a najveci dužnici, kada su u pitanju zdravstvene ustanove su Univerzitetsko-klinicki centar RS, Bolnica Istocno Sarajevo, Bolnica "Sveti apostol Luka" iz Doboja, Univerzitetska bolnica Foca, te Bolnica Gradiška.

Radoslav Nikolić, direktor Doma zdravlja Doboj, kazao je da radnici ove ustanove ne mogu ovjeriti knjižice, ali i da takav problem imaju zaposleni u dobojskoj bolnici "Sveti apostol Luka".

"Ovo što radi Fond zdravstvenog osiguranja RS je smiješno. Oni nama ne uplate tranšu na vrijeme i naravno da ne možemo da im platimo doprinose. Uprkos tome, neće da nam ovjeravaju knjižice", naveo je Nikolić.

Prema njegovim riječima, imali su dug od četiri mjeseca za doprinose i već su uplatili jedan dio, ali opet medicinarima nisu ovjerene knjižice.

Goran Todorović, direktor Bolnice Istočno Sarajevo, kazao je da radnicima samo jedan dan nije ovjeravana knjižica, ali da je to riješeno.

"Sada svaki radnik može bilo kada da ovjeri zdravstvenu knjižicu i nemamo problema s tim", kazao je Todorović.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS juče su istakli da je korišćenje prava zdravstvenog osiguranja uslovljeno uplaćivanjem doprinosa.

"Napominjemo da je značajnom broju lica omogućeno da koriste zdravstvenu zaštitu, odnosno uvijek im se ovjeri knjižica, čak i kada za njih nisu uplaćeni doprinosi. To se odnosi na trudnice i porodilje, oboljele od malignih bolesti, dijabetesa, zaraznih bolesti, mentalnih bolesti, progresivnih mišićnih oboljenja, RVI, porodice poginulih boraca, lica s transplantiranim organima, na hitne slučajeve", kažu u Fondu.

Iz Fonda ističu da je poslodavac, odnosno zdravstvena ustanova, dužan da uplati doprinose za zdravstvene radnike.

Iz UKC RS je  saopšteno da će više informacija u vezi s ovim imati nakon današnjeg sastanka rukovodstva UKC-a RS i Fonda zdravstvenog osiguranja.

Milenko Granulić, predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS, kazao je da ima informaciju da neki zdravstveni radnici mogu, a neki ne mogu ovjeriti knjižice i da je takva situacija, pored Banjaluke, u svim ustanovama koje imaju dugove za doprinose.

"Nije u redu da zdravstveni radnici liječe druge, a ne mogu ovjeriti knjižicu da liječe sebe. Mora se tražiti rješenje za to", kazao je Granulić.

Dužnici za doprinose 

 

 

 

OBVEZNIK

 

MJESTO

 

REPROGRAMIRANE OBAVEZE

DUG PO PODACIMA PU RS

 

UKUPAN DUG

1

 UKC RS

Banjaluka

20.187.719,16

8.588.913,60

28.776.632,76

2

   Bolnica Istočno Sarajevo

I.N. Sarajevo

1.152.804,68

7.922.564,60

9.075.369,28

3

 Bolnica sv. Ap. Luka

Doboj

5.176.643,16

2.688.090,49

7.864.733,65

4

 Univerzitetska bolnica Foča

Foča

1.479.313,80

1.505.139,11

2.984.452,91

5

        Bolnica Gradiška

Gradiška

1.606.313,82

1.250.774,37

2.857.088,19

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije