Društvo

Ljekari i stomatolozi u USK obustavili rad: "Bijeli mantili" traže veće plate

Ljekari i stomatolozi u USK obustavili rad: "Bijeli mantili" traže veće plate
Foto: Ilustracija | Ljekari i stomatolozi u USK stupili u štrajk

SARAJEVO - BIHAĆ - Liječnici i stomatolozi u Unsko-sanskom kantonu stupili su u generalni štrajk koji će trajati sve dok Vlada USK ne uvaži i ispuni njihove zahtjeve, izjavio je Nedim Kurtagić, predsjednik Sindikata liječnika i stomatologa USK.

Prema njegovim riječima, odluka o štrajku je donesena nakon neuspjelih pregovora s Vladom, koji su vođeni u proteklom periodu.

"Nezadovoljni smo dosadašnjim pregovorima i kada smo njihov tok izložili našim članovima, 300 liječnika i stomatologa su svojim potpisima tražili da započne generalni štrajk, što je na kraju ispoštovano", istakao je Kurtagić. 

On je dodao kako su ispunjeni svi uslovi za organizaciju štrajka, te da su otvoreni za nastavak pregovora s Vladom USK.

Kurtagić je rekao kako je glavni kamen spoticanja do sada bio njihov zahtjev za povećanje vrijednosti satnice rada na 2,35 maraka.

"Moram reći kako je ta satnica u nekim kantonima gdje je potpisan kolektivni ugovor mnogo veća, recimo u Sarajevskom ona iznosi 2,60 maraka. Također, naš zahtjev je i sukcesivno povećanje koeficijenta vezanog za složenost poslova i smatramo da naši zahtjevi nisu nerealni i da se, uz dobru volju, mogu ostvariti", rekao je Kurtagić.

On je dodao kako je Sindikat izvršio analizu sredstava koja su namijenjena finansiranju zdravstva, te odbacuju argument druge pregovaračke strane kako nema novca za ispunjenje njihovih zahtjeva.

"Ne možemo prihvatiti takav argument, jer je budžet Zavoda za zdravstveno osiguranje iz godine u godinu povećavan, pa je sa nekadašnjih 40 miliona dostigao iznos od 100 miliona maraka. Tvrdimo da novca ima dovoljno, stvar je samo u njegovoj preraspodjeli", kazao je Kurtagić.

U Sindikatu kažu kako su u međuvremenu poduzeli sve potrebne mjere kako pacijenti ne bi trpjeli zbog generalnog štrajka.

Prema riječima Enise Hašić, predsjednice Štrajkačkog odbora u Domu zdravlja i Općoj bolnici u Sanskom Mostu, svi hronični bolesnici produžetak svoje terapije mogu ostvariti putem telefona, a svi hitni slučajevi dobiće medicinsku skrb u Službi hitne pomoći i konsultativnim specijalističkim službama.  

Danas je održana i vanredna sjednica Skupštine USK, ali se raspravljalo o kreditnom zaduženje Kantonalne bolnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije