Društvo

Ljekari stupili u generalni štrajk u HNK-u

Ljekari stupili u generalni štrajk u HNK-u
Foto: Ilustracija | Ljekari stupili u generalni štrajk u HNK-u

MOSTAR - Doktori medicine i stomatologije Hercegovačko-neretvanskog kantona stupili su danas u generalni štrajk, potvrdila je predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije u ovom kantonu Kristina Bevanda.

Ljekari od kantonalne Vlade traže potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije, kao što je urađeno u drugim kantonima, te povećanje satnice sa trenutne dvije KM na 2,6 KM, te povećanje koeficijenata za 1,2 boda za sve grupe ljekara.

Bevanda je navela da će se za vrijeme generalnog štrajka primati hitni slučajevi, te onkološki pacijenti i trudnice.

"Ono što se stavlja na čekanje su redovne ambulantne, periodične i godišnje kontrole, kontrolni pregledi i sve ono što direktno neće uticati na čovjekov život", rekla je Bevanda.

Ona je dodala da će štrajk biti prekinut, odnosno zamrznut, kada bude ispunjen barem jedan od uslova Sindikata doktora medicine i stomatologije Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Iz Sindikata podsjećaju da je štrajk posljedica sistemskog zanemarivanja zahtjeva.

"Svi kantoni u Federaciji BiH su potpisali kolektivne ugovore sa doktorima medicine i stomatologije ili su nadomak potpisivanja, što Hercegovačko-neretvanski kanton čini još jednom izuzetkom. Zato ljekari u ovom kantonu u odnosu na kolege iste struke i obrazovanja u susjednim kantonima imaju i do 1.000 KM manje plate", kažu u Sindikatu.

Nakon više štrajkova upozorenja, Sindikat je bio zamrznuo štrajk i počeo pregovore sa Vladom Hercegovačko-neretvanskog kantona, ali su oni odmah prekinuti, jer doktori nisu prihvatili prijedlog Ministarstva zdravstva da pregovaraju zajedno sa sindikatima ostalih zaposlenih u zdravstvu.

U Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Hercegovačko-neretvanskog kantona učlanjeno je više od 600, od oko 730 radno aktivnih ljekara u ovom kantonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije