Društvo

Lokacija za "Grmečku koridu" opasna?

Lokacija za "Grmečku koridu" opasna?
Lokacija za "Grmečku koridu" opasna?

SANSKI MOST - Ale Šiljdedić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, demantovao je da je policija ovog kantona zabranila održavanje tradicionalne 242. "Grmečke koride" na Međeđem brdu, koja je planirana za 3. avgust, već da je iz bezbjednosnih razloga organizatorima sugerisana promjena lokacije na kojoj bi trebalo održati ovaj događaj.

"Organizatori su prilikom čišćenja ovog lokaliteta naišli na dva neeksplodirana minsko-eksplozivna sredstva koja su potom uklonili pripadnici Centra za deminiranje iz Bihaća. U ovoj ustanovi smatraju kako bi se na ovom lokalitetu moglo nalaziti još neeksplodiranih minsko-eksplozivnih sredstava, što bi ugrozilo bezbjednost posjetilaca", rekao je Šiljdedić.

On je odbacio mogućnost da je ova odluka motivisana političkim ili bilo kojim drugim razlozima, te dodao kako organizator može izabrati bilo koju drugu lokaciju koja je bezbjedna. Prema njegovim riječima, do održavanja pomenutog događaja ostalo je još vrlo malo vremena te je nemoguće da sporni lokalitet bude pregledan i eventualno očišćen. Međutim, u Zavičajnom udruženju Sanjana "Grmeč", koje je suorganizator koride, smatraju kako se radi o pritisku kako se događaj ne bi održao.

Nikola Dronjak, predsjednik ovog udruženja, kaže kako je i proteklih godina iz raznih razloga pomjeran datum održavanja ovog događaja. "Tim lokalitetom prošlo je na hiljade ljudi, a prošle godine Bošnjaci su tu klanjali dženazu za svoje žrtve iz Drugog svjetskog rata i nikome se ništa nije dogodilo", kaže Dronjak. On je zatražio od nadležnih da što prije reaguju kako bi se omogućilo održavanje ovogodišnje "Grmečke koride" na lokaciji Međeđeg brda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije