Društvo

Lukač: CJB smjestiti u Istočno Novo Sarajevo

Lukač: CJB smjestiti u Istočno Novo Sarajevo
Lukač: CJB smjestiti u Istočno Novo Sarajevo

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je danas da su analize pokazale da bi Centar javne bezbjednosti Istočno Sarajevo trebalo da bude smješten u Istočnom Novom Sarajevu, jer su sva dešavanja u bezbjednosnom smislu na tom području, te da je potrebno prilagođavati se uslovima na terenu.

Lukač je istakao da CJB Istočno Sarajevo mora biti lociran tamo gdje će se držati pod kontrolom bezbjednosna situacija i mogu postići najbolji rezultati u zaštiti lica i imovine.

"Sva dešavanja u bezbjednosnom smislu uglavnom su tamo (u Istočnom Novom Sarajevu), jer je naslonjeno na grad Sarajevo. Ta međuentitetska linija je duga 15 kilometara, tamo su veliki broj kontakata lica iz oba entiteta i prelazaka te linije, pa i kriminalaca koji ne poznaju granice", rekao je Lukač.

On je izjavio novinarima u Banjaluci da i većina stanovništva živi u Istočnom Novom Sarajevu.

Lukač je naglasio da nisu tačne informacije u medijima da je smanjen broj policajaca, pojasnivši da će na području opštine Pale, gdje je sada smješten CJB, biti locirana stanica javne bezbjednosti koja će biti ojačana novom jedinicom za podršku i odjeljenjem saobraćajne policije.

"Apsolutno smo sigurni da će oni moći da kontrolišu sva dešavanja na području opštine Pale i okruženja na takav način", naglasio je Lukač.

MUP neće zabranjivati proteste, ali će štititi građane i imovinu

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je danas da Nacrt zakona o javnom okupljanju predviđa da Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ određuje trasu kretanja učesnika javnog skupa da bi procijenilo da li može doći do ugrožavanja drugih građana ili imovine.

"Nikome ko mirno protestuje MUP neće zabraniti traženu trasu kretanja, ali će svakako procijeniti da li na toj trasi može doći do ugrožavanja građana koji ne učestvuju u takvom skupu", rekao je Lukač novinarima.

On je naglasio da MUP ni na koji način neće sprečavati bilo koga da izrazi svoje mišljenje mirnim protestom, ali da neće dozvoliti bilo kome da na agresivan način uništava imovinu ili ugrožava druge građane.

Lukač je naveo da će taj akt u formi nacrta doći u Narodnu skupštinu Srpske, te da će tokom kvalitetne rasprave biti analizirano da li u tom tekstu ima eventualnih propusta.

On je istakao da MUP ima namjeru da Specijalnu jedinicu policije locira u bivšu kasarnu u Zalužanima kod Banjaluke, pojasnivši da je taj objekat MUP-u potreban i da je postojeći u urbanom dijelu grada, gdje je locirana ta jednica, prevazišo njene potrebe.

Lukač je podsjetio da je tu kasarnu, kao neperspektivnu vojnu imovinu Vlada ranije ustupila gradu, da grad tu imovinu ne može da je prometuje, a nema ni potrebu da je zadržava u svom vlasništvu, te da od nje ima samo opterećenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije