Društvo

Lukač: Nasilnike izmjestiti iz kuća i staviti pod kontrolu, a ne žrtve

Lukač: Nasilnike izmjestiti iz kuća i staviti pod kontrolu, a ne žrtve
Foto: Arhivska fotografija | Lukač: Nasilnike izmjestiti iz kuća i staviti pod kontrolu, a ne žrtve

BANJALUKA - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač smatra da je potrebno zaštititi žrtve nasilja u porodici, koje su najčešće žene i djeca, od dodatnog stresa, te im umjesto smještanja u sigurnu kuću, omogućiti da ostanu u poznatom okruženju, a nasilnike izmjestiti i staviti pod kontrolu.

Lukač je napomenuo da su u slučajevima nasilja u porodici žrtve te koje se sklanjaju u sigurne kuće, smještaju u nepoznato okruženje, čime im se stvara dodatni stres.

"Nasilnika je potrebno izolovati i staviti pod kontrolu u ustanovama ili kućama, kako god se one zvale, a žrtvama omogućiti da ostanu u svojoj kući kako bismo na prvom mjestu djecu zaštitili od dodatnog stresa i traume, kao što je promjena okruženja", rekao je Lukač novinarima u Banjaluci.

On smatra da je potrebno pronaći način da se nasilnici sankcionišu na adekvatan način, te izrazio uvjerenje da će biti mnogo prijedloga kada Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici bude predmet skupštinske rasprave.

Vlada Republike Srpske utvrdila je polovinom marta Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

U procesu primjene Zakona o zaštiti od nasilja u porodici utvrđeno je da pojedine odredbe Zakona ne obezbjeđuju punu zaštitu žrtava nasilja u porodici, pa se preciznijim normama i uvođenjem novih pravnih instituta nastoji, u skladu sa međunarodnim standardima, poboljšati i unaprijediti zaštita žrtava.

Normiranjem predloženih izmjena u tekstu Nacrta zakona, žrtve nasilja dobijaju adekvatniju i pravovremenu pomoć i podršku, dodatno unaprijeđenu prema utvrđenim međunarodnim standardima, a odgovor zakonodavca na društveno neprihvatljive radnje nasilja u porodici i sankcionisanje učinioca nasilja ostvaruje se primjenom Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije