Društvo

Magla smanjuje vidljivost, kolovozi mjestimično vlažni

Magla smanjuje vidljivost, kolovozi mjestimično vlažni
Foto: Ilustracija | Magla smanjuje vidljivost, kolovozi mjestimično vlažni

BANJALUKA - U većem dijelu Republike Srpske vozi se po suvim i mjestimično vlažnim kolovozima, u Semberiji i gornjem Podrinju povremeno ima nešto jačeg vjetra, dok u kotlinama i uz riječne tokove na području donjeg Podrinja u jutarnjim časovima magla smanjuje vidljivost na 50 do 100 metara.

Iz Auto-moto saveza Republike Srpske vozače upozoravaju na učestale odrone kamenja i zemlje na kolovoz na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina, te napominju da je, bez obzira na vremenske uslove, posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno. 

Zbog aktiviranja klizišta na magistralnom putu Banjaluka-Jajce, na lokalitetu Srpskih Toplica saobraćaj se odvija usporeno. 

Saobraćaj je potpuno obustavljen na dionici magistralnog puta Bijeljina-Glavičice u ulicama 27. marta i Srpske vojske u Bijeljini. 

Putnička vozila preusmjeravaju se na gradske ulice, a saobraćaj teretnih vozila odvija se isključivo obilaznicom. 

U toku su radovi na dionici magistralnog puta Lončari-granica Republike Srpske/Brčko distrikt i granica Republike Srpske/Brčko distrikt-Donja Bukovica, zbog čega je saobraćaj preusmjeren na obilazni put sa desne strane iz prvca Brčkog. 

Na regionalnom putu Vršani-Rača danas će, zbog ispitivanja novoizgrađenog mosta, privremeno biti obustavljen saobraćaj u vremenu od 9.00 do 11.00 časova. 

Na dionici magistralnog puta Brčko-Bijeljina, od fabrike "Pirometal" do šljunkare, naselje Gredice, od 8.00 do 16.00 časova izvode se deminerski radovi, a saobraćaj se odvija tako da 30 minuta traju obustave, a 10 minuta propuštanja saobraćaja. 

Zbog deminiranja terena na deminerskom radilištu Klakari Donji 12 i Klakari Donji 13, na magistralnom putu Brod-Odžak radnim danima od 8.00 do 18.00 časova saobraćaj se odvija tako što obustave traju 30, a propuštanja saobraćaja 10 minuta. 

I u mjestu Klakari Gornji povremene su obustave saobraćaja zbog deminiranja u vremenu od 8.00 do 16.00 časova, tako što 30 minuta traju obustave, a propuštanje saobraćaja 15 minuta. 

Radovi su u toku na dijelu magistralnog puta u gradskoj zoni Nevesinja, zbog čega je izmijenjen režim saobraćaja sa postavljenom privremenom signalizacijom. Radovi se izvode svakodnevno od 7.00 do 17.00 časova. 

Počeli su radovi na izgradnji novog armirano-betonskog mosta preko rijeke Zavidolke, na regionalnom putu Nevesinje-Berkovići u Zovom Dolu. 

Dok novi most ne bude izgrađen i pušten u upotrebu saobraćaj se odvija jednosmjerno preko izgrađenog privremenog mosta u neposrednoj blizini. 

U tunelu Kalovita Brda na dionici magistralnog puta Ljubogošta-Pale saobraćaj je zbog sanacionih radova potpuno obustavljen i odvija se obilaznicom u neposrednoj blizini tunela. 

S ciljem bezbjednog odvijanja saobraćaja na auto-putu "9. januar" Prnjavor-Doboj, uspostavljen je poseban režim saobraćaja u području petlji "Prnjavor" i "Johovac". 

Naplatne stanice u Laktašima i Drugovićima nisu završene i neće biti u funkciji do završetka kompletne dionice auto-puta Banjaluka-Prnjavor. 

Na dionici magistralnog puta Klašnice jedan-Prnjavor u Drugovićima uspostavljen je poseban režim saobraćaja i postavljena privremena saobraćajna signalizacija. 

Na regionalnom putu Površnice-Lopare završeni su planirani radovi na sanaciji klizišta, ali s obzirom na oštećenja koja nisu obuhvaćena aktuelnim radovima, ostaje na snazi zabrana saobraćaja teretnih vozila, koji je preusmjeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo. 

Na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo, u mjestu Ljubačevo i dionicama Ukrina-Gornja Vijaka i Bratunac-Drinjača, zbog aktiviranih klizišta, saobraća se jednom saobraćajnom trakom naizmjenično. 

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-granica BiH i Crne Gore (Šćepan Polje) zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona. 

U toku je preventivna kampanja AMS Republike Srpske i auto-moto društava "Bezbjedna vožnja u zimskim uslovima 2017", koja će trajati do 24. novembra na području 31 lokalne zajedinice širom Republike Srpske. 

Podršku u njenoj realizaciji pružaju Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Agencija za bezbjednost saobraćaja i "Optima grupa". 

Stručne ekipe AMS Republike Srpske u sklopu ove akcije danas će u Gacku od 8.00 do 10.00, a u Nevesinju od 11.00 do 13.00 časova besplatno kontrolisati ispravnost vozila u zimskim uslovima. 

Na širem području Bihaća, Ključa i Sanskog Mosta u Federaciji BiH jutros mjestimično ima jačih udara vjetra. 

Danas od 8.00 do 17.00 časova zbog radova saobraćaj će biti obustavljen na regionalnim putevima Živinice-Međaš i Previle-Humci-Šibošnica, a vozila će saobraćati alternativnim pravcima. 

Zbog održavanja gradskog krosa učenika, od 11.00 do 11.30 časova biće obustavljen saobraćaj na magistralnim putevima koji prolaze kroz Bihać. Za vrijeme obustave, vozila će biti preusmjerena na lokalne saobraćajnice ulicama Saliha Mušanovića, Nositelja Hrvatskog trolista, Hasana paše Predojevića i Meše Selimovića. 

Na graničnim prelazima jutros nema značajnijih zadržavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije