Društvo

​Majka zlostavljanog dječaka moli nadležne institucije za pomoć

​Majka zlostavljanog dječaka moli nadležne institucije za pomoć
​Majka zlostavljanog dječaka moli nadležne institucije za pomoć

SARAJEVO - Majka 14 godišnjeg dječaka iz Sarajeva koji je žrtva vršnjačkog nasilja, snimljenog, a zatim objavljenog na Youtube, pismeno se obratila Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, te zatražila razgovor s resornim ministrima Enverom Kazazovićem, odnosno Vedranom Mulabdićem.

Ukazujući na višegodišnji problem koji njen sin ima sa starijim maloljetnicima, mehanizme kojima je do sada djelovala kako bi spriječila tragične posljedice, upitala je resorne institucije i to: ko osim roditelja u BiH ima odgovornosti, odnosno obavezu da prepoznaje i spriječava vršnjačko nasilje?!

Njena pisma prenosimo u cjelosti.

PROFESIONALNA ODGOVORNOST

"Kao što je cijela javnost mogla vidjeti ovih dana uznemirujući snimak zlostavljanja moga sina, vjerujem da ste i sami spoznali razmjere tog brutalnog čina.

Nažalost, to nije prvi put da je moj sin bio izložen vršnjačkom zlostavljanju koji je u međuvremenu prerastao u bullying.

Ovo nije prilika da vam prepričavam detalje zbog kojih sam se više puta obraćala Policiji Kantona Sarajevo.

Prvi put, u proljeće 2014. godine i od tada sam lično podnijela 5 prijava policiji, 4 u policijskoj stanici centar i 1 u osnovnoj školi u kojima sam tražila od policije da reaguje, zaštiti moje dijete od nasilnika i procesuira nasilnike.

Ova posljednja prijava, to je šesta po redu.

U svim tim prijavima, policija je djelovala apsolutno nemoćna da adresira ove slučajeve.

U nekoliko navrata moje dijete i ja smo čuli da je policija upoznata sa djelovanjem nasilnika, ali da im ne može ništa, ili savjete poput onih da kada ih vidi sin treba da pobjegne i pređe na drugu stranu ulice, zatim da se odselimo..

Ja vjerujem i stručna javnost potvrđuje da policija, tužilaštvo i sud imaju mehanizme da reaguju, da procesuiraju nasilnike starije od 14 godina, ali i da se uposle i natjeraju centri za socijalni rad i osnovne škole da vrše profesionalni nadzor nad nasilnicima kao i nad žrtvama, pa čak i pod prijetnjom procesuiranja odgovornih u centrima za socijalni rad i školama za grubi profesionalni nemar i propuštanje dužne pažnje da spriječe zlostavljanja i krivična djela.

Ja vjerujem da u našoj policiji i obrazovanju ima dovoljno razumnih i profesionalnih ljudi koji mogu i žele da razviju zajedničke mehanizme policije, pravosuđa i centara za socijalni rad za urgentno reagovanje na ovakve slučajeve.

Obraćam vam se sa molbom da me lično primite i da porazgovaramo o tome šta se učinilo u mom slučaju, šta se nije učinilo i zašto, te šta se može učiniti da se postojeći Krivični zakon i relevantni propisi Federacije BiH i kantona primjenjuju učinkovitije u punom obimu koji oni dozvoljavaju." - napisala je majka u dopisu dostavljenom Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

U dopisu Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, majka podsjeća da zajedno sa centrima za socijalni rad imaju važnu ulogu u preveniranju ovog i svakog drugog oblika nasilja.
 

BEZ LINČA

"Meni kao građanki ovog grada i zemlje najlogičnija je sinergija između institucija policije, škola i centara za socijalni rad, a ona koja prva treba da adresira ovaj problem jeste pedagoška i psihološka struka, tj. funkcija profesionalnih i educiranih pedagoga i psihologa u školama.

Da li mi u našim školama imamo dovoljno educiranih i samosvjesnih pedagoga i psihologa koji se mogu nositi sa ovim problemom?

Da li rukovodstva škola, pedagoški zavodi i ministarstvo obrazovanja žele da naše škole imaju nepristrasne, sekularne i profesionalne mehanizme i procedure adresiranja vršnjačkog nasilja ili da se u našim školama nasilnici prepuštaju ulici bez ikakve obavezne (sudski naložene) psihološke i vaspitne pomoći i nadzora, a žrtve nasilja markiraju kao problematični đaci koji provociraju?

Upravo se takva nestručna praksa i ignorisanje problema događalo u školama u koje je išao moj sin, a riječ je o školi "Isak Samokovlij" i školi "Vladislav Skarić", gdje su odgovorni mog sina tretirali kao problem, a ne kao žrtvu vršnjačkog nasilja.

U njegovom ponašanju niko nije bio sposoban da prepozna posljedicu verbalnog, psihičkog, emocionalnog i fizičkog zlostavljanja.

Stručnoj javnosti je poznato da žrtve nasilja i same bježe u nasilje, a ja ne želim da se to desi mom sinu, kao što ne želim i da nasilnici budu predmet linča, prepušteni sami sebi i ulici i da odrastu u još ozbiljnije prestupnike. Obraćam vam se sa molbom da me lično primite i da porazgovaramo o tome šta se može učiniti da se škole efektivnije pozabave ovim nasiljem.

U nadi da ćete mi pozitivno odgovoriti, srdačno Vas pozdravljam!" napisala je majka zlostavljanog dječaka Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo.
 

Obavezujući dokumenti

Podsjetimo, stariji maloljetnici N.K. i E.H., koji su odranije poznati policiji, verbalno su maltretirali dječaka čiji je identitet poznat redakciji, a zatim uznemirujući snimak objavili na YouTube.

Prije toga, ucjenjivali su ga " da će snimak emitovati ako ih ne bude slušao".

Nasilje, prema tvrdnjama majke, traje više od dvije godine, zbog čega je dječak već promijenio dvije škole.

Povodom ovog slučaja oglasila se i institucija Ombudsmena za djecu RS, dok UNICEF ukazuje na potrebu za višim stepenom preventivnog djelovanja po pitanju vršnjačkog nasilja u BiH, a podsjećaju i na po BiH obavezujuće dokumente u segmentu prava djece.
 

Policija potvrdila da se desilo nasilje

Irfan Nefić, glasnogovornik MUP-a KS, potvrdio je medijima u Sarajevu da je 12. juna 2016. godine osoba inicijala I.A. prijavila policiji da je nad maloljetnom osobom izvršeno nasilničko ponašanje na tramvajskoj stanici kod muzeja u Sarajevu.

"Policijski službenici MUP-a KS su izašli na mjesto događaja i utvrdili da postoji osnova sumnje da su se tri maloljetne osobe nasilnički ponašale nad također maloljetnom osobom. Pozvane su da uz prisustvo roditelja pristupe u prostorije MUP-a KS radi ispitivanja i obrade. Donesena je odluka da se poduzmu i primjene mjere zakona o maloljetnicima i predaju u nadležnost Tužilaštva KS. O svemu je obaviješten i kantonalni tužilac", izjavio je Nefić.

 

Vezane vijesti:

Nema reakcija nadležnih na vršnjačko nasilje u Sarajevu: Zlostavljali dječaka, pa ga ucjenjivali

Sarajevo: Stravičan prikaz vršnjačkog nasilja, institucije i dalje nijeme (VIDEO)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije