Društvo

Mala Sofija probudila humanost

Mala Sofija probudila humanost
Mala Sofija probudila humanost

BANJALUKA - Sa svoje tri godine Sofija Mićević herojski se bori za život, a jedini spas je liječenje u klinici "Johns Hopkins Medicine International" u Baltimoru, gdje joj za prvi dio liječenja treba 270.000 dolara.

Ono što i u ovako teškim vremenima za Sofiju i njenu porodicu izmami osmijeh na lice je to što su se apsolutno svi ujedinili da ovaj mali anđeo nastavi djetinjstvo kakvo svako dijete zaslužuje - veselo i bezbrižno.

Mnoštvo humanitarnih akcija za prikupljanje pomoći Sofiji u punom je jeku, a razne institucije, privrednici, pojedinci ujedinili su se da se potreban novac što prije sakupi da bi trogodišnja Banjalučanka otišla na liječenje.

Fond zdravstvenog osiguranja RS učestvovaće u finansiranju troškova operacije s iznosom od oko 200.000 KM.

Iz Fonda kažu da u potpunosti finansiraju troškove Sofijinog liječenja u Srbiji, a do kraja 2016. godine za njeno liječenje izdvojili su 110.000 KM.

Na više od 600 adresa pravnih lica u RS prethodnih dana su otpremljene koverte s propratnim pismom i uplatnicom za žiro račune otvorene za uplatu sredstava za pomoć u liječenju djevojčice.

Na spisku se nalaze privredni subjekti, državne i privatne kompanije i institucije. Humanitarna akcija "Srcem za Sofiju" pokrenuta je kako bi se što prije prikupila sredstva koja su neophodna za liječenje djevojčice u Americi. Od petka su u svim većim gradovima u RS u poštanskim šalter-salama postavljene kutije za prikupljanje dobrovoljnih priloga.

U Banjaluci su to pošte u centru grada i kod autobuske stanice, a u Prijedoru, Doboju, Bijeljini, Brčkom, Zvorniku, Istočnom Sarajevu, Foči i Trebinju glavne pošte.

Da pomoć dolazi sa raznih strana dokaz je i Goran Lolić, MMA borac porijeklom iz Banjaluke, koji 2. aprila organizuje sparing borbu s Endrujem Kalnadrelijem u Nort Hejvenu u američkoj saveznoj državi Konektikat, a prihod od ulaznica, koje koštaju 20 dolara, biće preusmjeren za liječenje male Sofije.

Takođe, širom RS organizovane su humanitarne akcije kako bi se u što skorijem roku prikupila potrebna sredstva. Predstavnici mladih političkih partija RS traže od političara u RS i na nivou BiH da se uključe u humanitarnu misiju pomoći Sofiji.

Predrag Tešić, načelnik Odjeljenja za privredu opštine Kotor Varoš, odazvao se akciji koju su pokrenuli predstavnici mladih sedam stranaka iz Banjaluke i odrekao se jedne plate u iznosu od 1.300 KM za liječenje male Sofije.

"Sofijina mama Simona je iz Kotor Varoša i smatrao sam da je prirodno da se odreknem mjesečne plate i da ličnim primjerom pozovem da mi se pridruže političari na svim nivoima vlasti. Želim Sofiji uspješnu operaciju, da što prije ozdravi i da se igra sa svojom rodbinom u Maslovarama", poručio je Tešić.

Mladi političari RS obratiće se šefovima poslaničkih klubova u NS RS, predsjednicima stranaka, te srpskim predstavnicima u bh. institucijama da se odreknu dijela plate kako bi što prije bila prikupljena sredstva neophodna za Sofijino liječenje.

Ove subote u kino-sali u Kotor Varošu biće održana predstava "Ah, ta ljubav" u cilju prikupljanja sredstava.

U banjalučkom noćnom klubu "Kabinet" banjalučki bendovi će 30. marta održati svirku za prikupljanje pomoći za malu Sofiju.

Web-stranica

Putem akcije na web-stranici GoFundMe.com dosad je prikupljeno 23.500 dolara, odnosno više od 42.000 KM. Uplate putem ove stranice izvršilo je 340 ljudi.

Ova web-stranica služi za finansiranje svih vrsta dešavanja, od diplomskih proslava, finansiranja raznih projekata i start-up kompanija, do ovakvih ozbiljnijih stvari, liječenja bolesti, što, nažalost, najbolje i najbrže pokaže koliko ljudskosti ima u nama.

Žiro računi

Svi koji žele i mogu pomoći maloj Sofiji Mićević to mogu učiniti putem uplata na sljedeće žiro racune:

Mićević Sofija

Nova banka AD Banjaluka

5551000032354997 (KM račun)

Mićević Sofija

Nova banka AD Banjaluka

SWIFT: NOBIBA22 (devizni račun)

5550000032355338

Humanitarna organizacija "Budimo ljudi"

Podračun za Sofiju Mićević

UniCredit Zagrebačka banka

3383502257474786 (KM račun)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije