Društvo

Malešević: Otimati od zaborava žrtve genocida

Malešević: Otimati od zaborava žrtve genocida
Malešević: Otimati od zaborava žrtve genocida

BANJALUKA - U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banjaluci otvorena je izložba "Anatomija zaborava" povodom 70 godina od proboja jasenovačkih logoraša i završetka Drugog svjetskog rata.

Izložba sadrži različite vrste građe, kao što su papirni plakati, propagandni materijal ustaškog pokreta iz fonda Narodne biblioteke Srbije, zatim periodike, rukom pisanih i štampanih časopisa koji su za vrijeme NDH izlazili u Banjaluci.

Autori izložbe su bibliotekari Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Vanja Šmulja, Spomenka Kuzmanović i LJubica Milekić.

Ministar prosvjete i kulture Dane Malešević pohvalio je biblioteku što je pristupila ovom projektu i tako se uključila u obilježavanje godišnjice proboja jasenovačkih logoraša.

"Nastojalo se da narod u bivšoj Jugoslaviji nikad ne sazna šta se u stvari dešavalo na ovim prostorima, to jeste u Jasenovcu, a ponajviše u Donjoj Gradini", rekao je novinarima Malešević.

On je istakao da, ko god posjeti ovo područje, može da vidi humke koje svjedoče o strašnim  zločinima.

"To je podsjećanje i otimanje od zaborava stravičnih zločina koji su se dešavali velikom broju ljudi i, što je najgore, velikom broju djece. Nigdje u svijetu nije zabilježeno da su djeca za nešto kriva, a krivi su bili jer su Srbi, Romi, Jevreji", istakao je Malešević.

Prema njegovim riječima, krivi su bili jer se nisu slagali sa režimom koji je nametnula Nezavisna Država Hrvatska /NDH/.

Malešević smatra da sve te zločine treba otimati od zaborava da se ne bi ponovili, ali i da žrtve genocida, koje su tamo stradale, bi bi bile zaboravljene.

Jedan od autora izložbe Vanja Šmulja rekla je da je izložen i jedan muzejski eksponat - nož iz tog perioda sa Mrakovice, koji će sigurno probuditi snažne emocije kod posjetilaca izložbe.

Šmulja je istakla da je posebna pažnja posvećena i stradanju djece, ali da je iza svega prikazan čitav put od ideologije, nastanka pokreta, države, te prvih logora i stratišta, pa sve do Jasenovca poslije rata.

Ona je naglasila da izložba predstavlja jedan drugačiji pristup zločinima koji su se dešavali za vrijeme NDH na ovim prostorima.

"Budući da niko od nas tri autora nije istoričar, trudili smo se da žrtve koje su stradale od genocida na ovim prostorima predstavimo na drugačiji način, gledajući na njih kao na ljude, a ne kao na brojeve", navela je Šmulja.

Ona je pojasnila da je "Anatomija zaborava" nastala kao prigodna izložba uz šestu Međunarodnu konferenciju u Jasenovcu prošle godine, koja je zbog velikih poplava koje su zadesile Srpsku kratko bila otvorena u Banjaluci.

"Izložba je bila postavljena i u Londonu i Istočnom Sarajevu, a nakon ove postavke u Banjaluci, biće predstavljena i u ostalim gradovima širom Republike Srpske", navela je Šmulja.

Ona  je napomenula da je u produkciji Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske snimljen i film "Kultura sjećanja", koji će biti prikazan u okviru ove izložbe, a u njemu su sadržana sjećanja logoraša koji su kao djeca proša  kroz logore NDH.

Izložba "Anatomija zaborava" biće postavljena u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske do 18. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije